Hyppää sisältöön

Israelin isku tuomittu - turvallisuusneuvosto koolla

Maailmalla on tuomittu laajasti Israelin isku Gazaan pyrkinyttä avustuslaivasaattuetta vastaan. Muun muassa Turkki, Iran ja Arabiliitto ovat tuominneet iskun. EU vaatii täyttä tutkimusta tapahtuneesta. Israel on pahoitellut kuolonuhreja. Palestiinalaisjärjestö Hamas kehottaa muslimeja protestoimaan Israelia vastaan kaikkialla maailmassa.

Mielenosoittajat polttivat Israelin lipun Gazassa maanantaina. Kuva: Ali Ali / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu parhaillaan Lähi-idän kiristyneen tilanteen takia. Turvallisuusneuvoston kokoontumista pyysi Turkki.

Kärkevintä keiltä Israelia vastaan on käyttänyt Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad, joka sanoi Israelin toimien olevan epäinhimillisiä ja johtavan Israelin tuhoon. Ahmadinejad on ennenkin julistanut Israelin valtion olemassaolon päättymistä. Israel puolestaan pitää Iranin ydinohjelmaa uhkana itselleen.

Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle on syvästi huolestunut yli kymmenen ihmisen surmaamisesta Israelin avustusalukselle tunkeutumisen yhteydessä. Ranskan ulkoministeri sanoo olevansa syvästi järkyttynyt tapahtuneesta.

EU:n ulkoministeriö Catherine Ashton esittää surunvalittelunsa kuolleiden ja haavoittuneiden perheille sekä vaatii välikohtauksen tutkimista, Ashtonin edustaja kertoo. Ashton kehottaa myös sallimaan välittömästi ja ehdoitta avustusten, kaupallisten kuljetusten ja ihmisten liikkumisen Gazaan ja sieltä pois.

Hamas kehottaa uuteen kansannousuun

Turkin ulkoministeriö sanoo, että hyökkäyksellä saattaa olla peruuttamattomia seurauksia maiden suhteille. Ministeriön mukaan Israelin täytyy kantaa seuraukset teostaan, joka rikkoo kansainvälistä oikeutta. Ministeriö on kutsunut Israelin lähettilään Gabby Levyn kuultavaksi.

Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa tuomitsee iskun rikoksena humanitaarista operaatiota vastaan. Moussa on kutsunut Arabiliiton 22 jäsenmaata hätäkokoukseen tiistaiksi.

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas kutsuu Israelin iskua joukkomurhaksi. Abbasin mukaan heillä on edessään joitakin vaikeita päätöksiä tänä iltana. Palestiinalaisten televisiossa puhunut Abbas julisti kolmen päivän suruajan.

Hamas puolestaan kehottaa kaikkia arabeja ja muslimeja protestoimaan Israelin lähetystöjen edessä kaikkialla maailmassa. Hamasin pääministerinä Gazassa toimiva Ismail Haniya vaatii YK:ta suojelemaan laivoilla olevia aktivisteja.

Ruotsi kutsui Israelin lähettilään kuulusteluun

Muun muassa Ruotsi, Norja ja Tanska ovat kutsuneet Israelin suurlähettiläät kuultaviksi välikohtauksen takia. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt sanoo, että välikohtaus on vakava eikä sitä voi hyväksyä, uutistoimisto TT kertoo Ruotsin television SVT:n mukaan. Laivasaattueessa on 11 ruotsalaista, joukossa ympäristöpuolueen kansanedustaja Mehmet Kaplan ja kirjailija Henning Mankell.

Kuwaitin hallitus aikoo pitää maanantaina ja parlamentti tiistaina hätäkokouksen keskustellakseen iskusta. Uutistoimisto Kunan mukaan aluksella oli 16 kuwaitilaista, joukossa yksi kansanedustaja.

Kreikka on kutsunut Israelin lähettilään kuultavaksi. Kreikka vaatii tietoa aluksella olevista noin 30 kreikkalaisesta. Kreikka on myös keskeyttänyt hyökkäyksen takia sotaharjoituksensa Israelin kanssa sekä perunut Israelin ilmavoimien johtajan tiistaiksi suunnitellun vierailun Kreikkaan.

Turkissa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Israelin edustustojen luona. Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa Israelin konsulaatin edustalle on kokoontunut tuhansia mielenosoituksia, jotka ovat huutaneet Israelin vastaisia iskulauseita ja polttaneet Israelin lipun. Aiemmin protestoijat yrittivät tunkeutua rakennukseen, mutta poliisi esti aikeen. Myös pääkaupungissa Ankarassa on osoitettu mieltä.

Israelin 1,3-miljoonaista arabiväestöä edustava komitea on kehottanut Israelin arabeja tiistaiksi yleislakkoon sekä osoittamaan mieltä. Nazarethissa sadat ihmiset ovat kokoontuneet protestoimaan iskua.

Israelilaisministeri on pahoitellut kuolonuhreja. Israelin turvallisuusjoukkojen hälytysvalmiutta on nostettu mahdollisten levottomuuksien varalta, poliisin edustaja kertoo. Israel on myös kehottanut kansalaisiaan välttämään matkustamista Turkkiin.