Tiilirakentaminen elpyy vähitellen

Rakennusalan elpyminen on pitänyt miehet töissä Korian tiilitehtaalla. Helmikuussa päättynyt lomautusjakso on kääntynyt kasvavaan tuotantoon.

Tiilet ja harkot
Korian tiilitehtaan johtaja kävelee uunista tulleiden tiilipinojen välissä.YLE / Jani Aarnio

Kaakkois-Suomen ainoalla tiilitehtaalla Kouvolan Korialla uskotaan vilkastuvan rakennustoiminnan lisäävän tiilien tarvetta.

Itävaltalaisen Wienerberger Oy:n omistaman Korian tiilitehtaan tehdaspäällikön Heikki Karhusen toiveissa on saada tiilitehtaan tuotanto normaaliin kahteen vuoroon viimeistään syksyllä. Tiilitehdas on lomautusten jälkeen tehnyt tuotantoa helmikuusta lähtien yhdessä vuorossa.

Tehdaspäällikkö Karhusen toiveikkuus parempaan suuntaan menosta perustuu ennusteisiin rakentamisen vilkastumisesta. Myös Venäjän kauppa alkaa taas elpyä. Korian tehdas työllistää 29 henkilöä, joista neljä on vielä lomautettuna. Myös raekooltaan sopivaa savea riittää raaka-aineeksi 20 vuodeksi.

Savesta tiileksi 10 päivässä

Korian tiilitehdas nostaa savea alle kymmenen kilometrin säteellä sijaitsevilta pelloilta. Tuotannon alussa saveen sekoitetaan hiekkaa, sahanpurua ja kalkkikiveä. Ratauskonetta hoitava Marko Pirhonen valmistelee tiilet polttouuniin. Tiilen matka savesta valmiiksi tiileksi kestää kymmenen päivää.

- Tiilet tulevat ensin kuivaamon kautta tähän. Sitten raakakivet ladataan uunivaunuun ja ne lähtevät kohti polttoa.

Lomautusten jälkeen tuotannon liikkkeelle lähtö kesti reilun viikon. Jos tilauskanta kehittyy hyvänä, on tavoitteena saada vuorojen nostaminen yhdestä kahteen toteutetuksi jo syksyllä.

- Loput lomautetut hälytetään siinä vaiheessa töihin. Tällä hetkellä meillä on väkeä tehdassalin lisäksi projektihommissa, myös heidät saadaan tuotantoon nopeasti, kertoo tehdaspäällikkö Heikki Karhunen.

Kotimaan markkinat pääosassa

Korian tiilitehtaan omistavalla Wienerberger Oy:llä on tehdas myös Kärkölässä Lappilassa. Karhusen mukaan alalla toimivat kotimaan kilpailijat mahtuvat yhden käden sormiin.

- Meidän kilpailijoitamme eivät oikeastaan ole toiset tiilitehtaat. Pahin kilpailija on puurakentaminen.

Kotimaassa tiiltä käytetään pääosin omakoti- ja kerrostalorakentamiseen. Myös julkisiin rakennuksiin tiiliä tilataan jonkin verran. Vienti muodostaa tärkeän osan tuotannosta, vaikka sen osuus jää kotimaan markkinoita pienemmäksi.

- Esimerkiksi Venäjälle viedään heidän markkinoitaan varten räätälöidympiä tuotteita. Venäläiselle saattaa olla tärkeää, että talon julkisivu on laadukasta suomalaista tiiltä. Toinen päävientikohteemme on Norja, jossa ei toimi kuin yksi tiilitehdas, selventää Karhunen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Laura Mäkiniemi