Lillanin tähdet ilmestyivät työmaa-aitaan

Lilla Teaternin tähdet koristavat nyt teatterinäyttämöiden lisäksi myös työmaa-aitaa Yrjönkadulla Helsingissä. Syksyllä 70-vuotista olemassaoloaan juhliva teatteri tuo itseään tykö näin myös kesällä.

kulttuuri
Lasse Pöystin kuva Lilla Teaternin työmaa-aidassa.
Yksi Lilla Teaternin kantavista voimista ikuistettiin työmaa-aitaan.YLE

Valkoiset vaatteet ja hapset, mieliinpainunut hahmo. Näyttelijä Lasse Pöysti on jälleen tutuilla kulmilla, Lilla Teaternin edustalla Helsingin Yrjönkadulla. Teatterin entinen johtaja, pitkänlinjan näyttelijä ja käsikirjoittaja on tullut katsastamaan miltä entiset ja nykyiset kolleegat näyttävät työmaa-aidassa.

Itseoikeutetusti myös Pöysti on ikuistettu teatterin edustalle pystytettyyn aitaan yhdessä mm. Birgitta Ulfssonin, Carl-Christian Rundmanin ja Asko Sarkolan kanssa. Aita on tuotu kadulle muistuttamaan siitä että kaiken kaaoksen keskellä ja takana on edelleen teatteri.

Vesivahinkoja ja parkkiongelmia

Lillanin historia on pitkä. Teatteri perustettiin alunperin jo vuonna 1940 ja nykyiseen paikkaansa Yrjönkadulle se muutti 60-luvulla. Työmaa-aidan äärellä Lasse Pöysti muistelee yhtä sun toistakin muutosta jota talossa on vuosikymmenien aikana nähty.

- Jos lähdetään siitä kun tämä rakennettiin vuonna '62. Sillon me olimme täällä mukana ja työnnettiin kottikärryjä valokuvaajien näköpiirissä, ja sen jälkeenhän se täyttyi vedellä koko teatteri kertaalleen! Tämä on ollut yhtämittaisessa liikenteessä.

Pöysti kertoo, että taannoin nykyisen ravintolan paikalla oli hänen parkkipaikkansa. Enää moiseen ei olisi Helsingin keskustassa mahdollisuutta.

Työmaa-aidasta tauluksi

Yrjönkadun värikäs työmaa-aita on helsinkiläisen taiteilijan Jani Tolinin ja Helsingin kuvataidelukion yhteinen taidonnäyte. Graafikkona ja graffititaiteilijanakin tunnettu Tolin suunnitteli teoksen ja lukiolaiset toteuttivat sen. Yhteistyö saa kiitosta Pöystiltä.

- Nämä ovat minusta ihan taideteoksia noin persoonallisuuden kuvauksina. Tekisi mieli sitten kun tämä on ohi saada joku näistä seinälle, mutta en tiedä minne se mahtuisi!

Myös tekijöilleen 26 metrisen taideteoksen tekeminen on ollut mielenkiintoinen ja innostava tempaus. Pääosin koulun jälkeen tehty työ on antanut uutta myös Astri Laitiselle.

- Yleensä teen pikkutarkkaa ja nyperrän jotain pientä vain, joten tämä oli siinä mielessä aivan erilaista. Suditkin olivat isoja ja teloilla tehtiin paljon. Se piti vaan hyväksyä, ettei ole mitään tarkkaa tekemistä.

Revyy tekee paluun

Laitisen ja muidenkin taitelijoiden kädenjälki on nähtävissä Yrjönkadulla syksyyn saakka. Siinä vaiheessa teatterin yläkertaan tulevan uuden hotellin remontti pitäisi olla valmis.

Samalla Lillan juhlii myös 70-vuotista olemassaoloaan, ja mikäpä sen paremmin sopisi teatterin ohjelmistoon kuin revyy. Revyyt ovat olleet Lillanin tavaramerkki koko sen olemassaolon ajan, ja nyt kaivattu esitysmuoto tekee paluun, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Pekka Strang.

- Minulta on suorastaan pyydetty ja sekä katsojat että lehdistössä ovat ihmetelleen, että missä Lillanin revyy on, ja nyt löydettiin hyvät kirjottajat ja tämä nyt sopii tähän 70-vuotisjuhlaankin.

Lähteet: YLE Helsinki/ Marika Ahonen