Nauhat kertovat puolalaiskoneen viime hetkistä

Puola julkisti tiistaina katkelmia huhtikuussa Venäjällä tuhoutuneen onnettomuuskoneen ohjaamossa käydystä sananvaihdosta. "Mustien laatikoiden" nauhat paljastavat, että koneen automaattijärjestelmä varoitti lentäjiä ainakin kaksitoista kertaa.

Ulkomaat
Käsikirjoituksen osa lentokoneen varoitusjärjestelmän käskyistä, jotka varoittivat lentäjiä. Teksti: "Pull up, pull up. Terrain ahead, terrain ahead."
Reuters-TV

- Ylös, ylös... Maata edessä, varoitusjärjestelmä ilmoitti lentäjille hetki ennen törmäystä.

Yksi lentäjistä kirosi sen jälkeen, kun kone oli törmännyt puuhun. Viimeinen nauhoitettu ääni on ohjaamossa olleen tuntemattoman henkilön kiroussarja.

Venäjä luovutti maanantaina Moskovassa kopiot nauhoista Puolan sisäministerille Jerzy Millerille. Puolan edustajat olivat paikalla, kun nauhat kopioitiin tutkimuslautakunnan laboratoriossa.

Venäjän johtamissa tutkimuksissa on toistaiseksi saatu selville, että koneen ohjaamossa oli ainakin kaksi ulkopuolista hetki ennen törmäystä. Heistä on tunnistettu Puolan ilmavoimien komentaja Andrzej Blasik.

Kolme minuuttia ennen törmäystä tuntematon ääni sanoi ohjaamossa: "Hän ei pidä siitä, jos..." Lauseen loppua ei pystytty selvittämään.

Mediassa on spekuloitu, että seurueen korkea-arvoinen jäsen olisi käskenyt lentäjät laskeutumaan huonossa säässä. Onnettomuudessa kuoli Puolan presidentti Lech Kaczynski ja 95 muuta koneessa ollutta.

"Tutkimus pois Venäjältä"

- Puolan pitäisi johtaa tutkimuksia - ei Venäjän, Lech Kaczynskin veli Jaroslaw sanoi tiistaina Varsovassa.

- Haluan, että kaikki alkuperäinen materiaali mukaan luettuna mustat laatikot luovutetaan Puolalle.

Jaroslaw Kaczynski on ehdokkaana presidentinvaaleissa, jotka pidetään 20. kesäkuuta. Mielipidemittauksissa oppositiota edustava Kaczynski on kakkosena noin 30 prosentin kannatuksella.

Myös Kaczynskin Laki ja Oikeus -puolue on arvostellut tutkimuksen puutteita ja vaatinut tutkimusten johdon siirtämistä Puolalle.

Puolan pääministeri Donald Tusk on torjunut opposition väitteet ja kiittänyt Venäjää hyvästä yhteistyöstä.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, Reuters