1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mehiläiset

Joensuussa törmää kaupunkimehiläisiin

Joensuun kasvitieteellisessa puutarhassa törmää tänä kesänä mehiläisen pesiin. Botania on lähtenyt mehiläishoitaja Heikki Härkösen suostuttelemana kokeilemaan kaupunki-mehiläishoitoa.

Kuva: YLE / Johanna Laine

- Hyvällä tuurilla mehiläiset viihtyvät ja tuottavat hunajaa. Olemme sopineet, että kasvitieteellinen saa myydä hunajaa asiakkaille, myhäilee Botanian intendentti Markku Huttunen.

Kasvitieteellisen hunaja eroaisi muista hunajista erityisesti maussa. Puutarhan oma kukkaloisto ja naapuripihojen kukat toisivat hunajaan monipuolisen maun.

- Sitä voisi kutsua korostettuna monikukkahunajaksi, Huttunen hymyilee.

Euroopassa kaupunkimehiläishoito on yleistä

Mehiläishoitajana vuodesta 1984 työskennellyt Heikki Härkönen on tyytyväinen kaupunkimehiläishoidon uuteen aluevaltaukseen.

- Euroopassa tämä on yleistä. Kerrostalojen katoilla ja puistoissa voi nähdä mehiläistaloja ihan suurkaupunkien keskustoissa. Usein myös kaupunkimehiläiset voivat paremmin kuin tehotuotannon mehiläiset, joiden pesät on kyllästetty hyönteismyrkyillä, vinkkaa Härkönen.

Mehiläiset hoitavat kaupunkialueella myös tärkeää pölytystä. Näin omakotialueen omenasadosta voi tulla parempi.

- Pohjois-Karjalan mehiläisille kelpaa erityisesti vadelman kukat, apilat ja horsma, luettelee Laatuhunajaa Pohjois-Karjalasta hankkeen projektipäällikkö Anneli Salonen.