Särmikäs kahvilanpitäjä vaihtaa asiakkaiden puolelle

Kahviarpajaisia, makkarakauppaa ja kahvilaa Hämeenlinnan torilla 32 vuotta pyörittänyt Juhani Tauru aikoo jäädä kesän aikana eläkkeelle. Särmikkääksikin kuvailtu Juhani sanoo, että omasta linjasta on torilla pidettävä kiinni, sillä mielipiteitä riittää.

torikauppa
Miesporukka torikahvilla
Jussin kahvilan vakiporukka (Seppo Rehunen vas., Erik Björkskog ja Ami Mäkinen) käy aina lööpit läpi ja selvittää kuka tietää päivän kymmeneen kysymykseen oikeat vastaukset. Jussikin (toinen oik.) istahtaa välillä pöytään, tai sitten seisoskelee kahvikupillisen verran.YLE / Mari Siltanen

- Kyllä se on ollut stressaavaa, kun toimi torivalvojana ja kauppiaita on paljon. Oma linja on oltava ja särmikkyyttä täytyy vähän olla.

Nyt on aika hellittää, eikä Juhanikaan enää ole torivalvoja. Vuosia torilla ollut kahvilakin saa uuden omistajan kesällä. Sopimuspapereita on jo muokattu, mutta nimet puuttuvat vielä alta. Jussina tunnetun Juhanin lähtö puhuttaa toriväkeä.

- Ihan on toivoteltu onnea, kiitelty ja toivottu hyvää jatkajaa.

Tori on kuulunut elämään niin monta vuotta ja niin vahvasti, ettei irti päästäminen tule olemaan helppoa.

- Kyllä olen valmistautunut pikkuhiljaa. Hommia on niin monia, että aina pikku hiljaa olen yhden jättänyt pois. Nyt ei ole kuin yksi jäljellä. Olen valmistautunut siihen, että jotain tekemistä löydän tämänkin jälkeen.

Juhani sanoo jäävänsä kaipaamaan tuttuja, mutta kyllä kahvilan kanta-asiakkaatkin sanovat jotain torilta puuttuvan jos Jussia ei siellä ole.

- Täytyy sitten tulla samalle puolelle pöytää missä nämä kaverit on, niin sillähän se järjestyy.

Hyvä tori on viiden asian summa

Torin on oltava keskeisellä paikalla, sinne on päästävä helposti, kauppiaita on oltava monipuolisesti ja tärkein ryhmä on asiakkaat.

- Illalla kun katsoo torin päätyttyä, niin jokainen kauppias tuotteita autoon takaisin nostaa. Ei me tarvita kuin asiakkaat, jotka tekevät torista todella vilkkaan ja puhutaan muualla, että kyllä se Hämeenlinnan tori on mahtava

Tapahtumat vilkastuttavat osaltaan torielämää. Kesällä keskiviikkoisin on torilla eloa iltaan asti ja lauantainakin on normaalin torin lisukkeena kirpputoritoimintaa. Kesästä tulee aivan varmasti hyvä, mikäli se viides elementti on kohdillaan.

- Hyviä ilmoja kun saadaan, niin kyllä tämä sitten toimii.

Lähteet: YLE Häme / Mari Siltanen