1. yle.fi
  2. Uutiset

Energiankulutuksen hillitsemiseen riittää keinoja

Oikein asennettu lämpöpumppu voi pienentää energialaskua yli puolella. Asukkaat eivät ole aina valmiita laskemaan sisälämpötilaa.

energiankulutus
Ilmstonmuutoksen hillitsemisessä ilmalämpöpumppu on yksi suositeltava ratkaisu.
YLE

E.ON Kainuun Sähköverkko Oy on osallistunut ENETE-tutkimukseen, jonka ajatuksena on kehittää energiansäästöä ja uusiutuvien energialähteiden laajempaa käyttöä.

Tutkimuksessa käytettiin etämittausjärjestelmää, jolla kotitalouksien, julkisen sektorin ja pienyritysten energiankulutusta voitiin mitata tarkasti - jopa tunti tunnilta. Kutsu tutkimushankkeeseen lähetettiin toukokuussa 2009 myös noin 8.000 E.ON Kainuun Sähköverkko Oy:n asiakkaalle, joista mukaan saatiin noin puolet.

Aalto-yliopiston professori Matti Lehtosen mukaan omakotitalous voi säästää huomattavasti energiankulutuksessa. Oikein asennetulla ja toimivalla lämpöpumpulla energiankulutus pienenee jopa 70 prosentilla.

- Ensin on syytä katsoa, ettei omassa talossa ole lämpövuotoa. Säästöä kertyy, jos on mahdollisuus siirtyä käyttämään ilma- tai maalämpöpumppua. Kuluttajat eivät aina osaa käyttää lämpöpumppua, eivätkä ole valmiita laskemaan sisälämpötilaa.

Myös kerrostaloasuja pystyy myös säästämään energiaa.

- Säästö tulee silloin sähkönkäytöstä. Televisiot ja digiboksit kuluttavat standby-tilassa, professori Matti Lehtonen muistuttaa.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi