1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensimmäinen tasoristeys avautuu Iisalmen liikennepuistossa

Lapset pääsevät nyt tutustumaan junaradan tasoristeyksessä liikkumiseen Iisalmen Luuniemen liikennepuistossa. Lasten mittakaavaan rakennettu tasoristeys on ensimmäinen koko Suomessa. Tasoristeyksissä tapahtuu vuosittain kymmeniä onnettomuuksia, vaikka tasoristeyksiä on pyritty vähentämään.

tasoristeys
Lapsia odottaa junaa polkuautoissa Luuniemen liikennepuiston tasoristeyksessä.
Riikka Nurmi / Yle

IisalmiValot vilkkuvat, kellot kilkattavat ja puomit laskeutuvat tasoristeyksen eteen - juna on tulossa. Polkuautoilijat pysähtyvät odottamaan kun junankuljettaja polkee leikkijunan hurjaa vauhtia tasoristeyksen ylitse.

Päväkotiryhmän mukana puistoon tulleelle Saara Pentikäiselle tasoristeyksen säännöt ovat jo tuttuja.

- Pitää katsoa liikennevaloa, jos punainen vilkkuu, niin ei saa mennä. Jos taas on keltainen valo, niin saa mennä, Saara kertaa oppimaansa.

Idean tasoristeyksen rakentamisesta tarttui Ylä-Savon Nuorkauppakamarin projektipäällikkö Katja Lintusen mukaan ulkomaanmatkalta.

- Olin vierailulla Kanadassa Windsorissa. Sikäläisessä liikennepuistossa oli huomioitu myös muuta ympäristöä. Sinne oli tehty muun muassa tasoristeys ja rakennustyömaa. Sieltä se idea lähti itämään, Lintunen kertoo.

Iisalmen Luuniemen liikennepuistoon rakennettu tasoristeys on ensimmäinen Suomessa. Tavoitteena on vähentää onnettomuuksia ajoissa aloitetun liikennekasvatuksen myötä.

Tasoristeyksissä tapahtuu edelleen vuosittain kymmenittäin onnettomuuksia. Vuonna 2008 tasoristeysonnettomuuksissa kuoli 8 ihmistä.

Liikennepuisto on avoinna

ti 10-18

ke, to, pe 9-16

la 10-15

Puiston aukioloaikoina puistossa on ohjaajat ja polkuautot ovat käytettävissä.

Lähteet: Yle Savo

Lue seuraavaksi