Sitra uusisi perusterveydenhuollon täysin

Sitra haluaa romuttaa nykyisen perusterveydenhuollon ja rakentaa työterveyshuollon tasoiset palvelut kaikille suomalaisille.

Kotimaa

Sitran selvityksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon nykyiset ongelmat ratkeaisivat, kun rahat tulisivat yhdestä lähteestä, jonne kerättäisiin asiakkaiden omavastuu, verovarat, valtionosuus ja työnantajien rahoitus.

Halukkaat lääkärit saisivat rekisteröityä kansalliseen rekisteriin, mistä ne kilpailutettaisiin. Potilaat saisivat itse valita omalääkärin terveyskeskuksesta tai yksityiseltä puolelta. Erityisiä työterveysasemia ei enää olisi.

Omalääkärin vastuulla olisi potilaansa koko hoitoketjun koordinointi.

Vaikeiden sairauksien tai päivystyspotilaiden hoito järjestettäisiin vähintään kymmeneen päivystyssairaalaan tai erityistason sairaanhoitoon, jotka sijoitettaisiin väestön sijainnin mukaisille paikkakunnille.

Potilaalle annettaisiin Sitran mallissa nykyistä enemmän vastuuta omasta terveydestään. Jos potilas ei ostaisi hänelle määrättyjä lääkkeitä, omavastuuta hoidosta nostettaisiin. Myös elintapasairauksien omavastuut olisivat muita korkeampia

Lähteet: YLE Uutiset