Marttatoiminnassa korostuu yhteisöllisyys

Marttaliiton tuore toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä on tutustunut kevään aikana liiton toimintaan. Helmikuussa tehtävässään aloittanut Heikkilä luottaa, että martoille on tarvetta myös tulevaisuudessa.

marttatoiminta
Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä
YLE / Jukka Eskanen

Marttaliiton toiminnanjohtajana vajaat neljä kuukautta työskennellyt Marianne Heikkilä on tutustunut järjestönsä toimintaan tiiviisti kevään aikana. Heikkilä on kiertänyt paljon eri piirejä ja tavannut runsaasti jäsenistöä. Marttaliitolla on nykyisin 16 piiriä. Jäseniä on yhteensä noin 42 000. Jäsenistöstä miehiä on 1 600. Marttojen jäseneksi ei ole kovia pääsyvaatimuksia.

Toiminnanjohtaja Heikkilä kuvaa 2010-luvun marttaa tiedostavaksi ja valistuneeksi kuluttajaksi.

- Nykyajan martta ajattelee ekologisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti. Martta on vastuullinen ja globaali ihminen, luonnehtii Heikkilä.

Marttojen perustyössä painottuu kotien ja perheiden hyvinvoinnin vahvistaminen. Tavoitteena on parantaa ihmisten kotitaloustaitoja. Myös yhteisöllisyys on erittäin tärkeää.

- Rohkaisemme vanhempia pysähtymään arkikiireiden ja työelämän paineessa lapsien edessä. Haluamme korostaa arvomaailmavalintoja. Perheen yhteiset ruokailuhetket, yhteiset puutarhatyöt ja kädentaitotyöt antavat paljon. Samalla lapset voivat oppia uusia taitoja ja huomaavat, että vanhemmat ovat läsnä ja välittävät.

Marttojen toimintaan tuo väriä myös kansainvälisyys. Marttojen kotitalousneuvojat tekevät paljon yhteistyötä maahanmuuttajien kanssa. Tulevaisuudessa erityisryhmätyöskentely lisääntyy entisestään.

- Yhdessä tekemällä voimme murtaa monia ennakkoluuloja, sanoo Heikkilä.

Yhteisöllisyys on tärkeää

Marttaliiton tuore toiminnanjohtaja luottaa, että vapaaehtoista yhteisöllisyyttä korostava järjestö saa uusia jäseniä.

- Meillä ei ole ollut ongelmia saada uutta väkeä. Marttatoiminta on vähän kuin vanhaa kyläyhteisöllisyyttä ja osuuskunta-ajattelua. Ihmiset tulevat yhteen, ja toiminnassa on joku punainen lanka ja yhteinen nimittäjä kuten vastuullisuus, sanoo Heikkilä.

Martoissa opitut taidot luovat hyvää elämää. Myös talous tuo haasteita tulevaan. Toiminnanjohtaja Marianne Heikkilän mukaan toiminnan rahoitusmuodot on turvattava siten, että marttaliitto toimii jatkossakin yleishyödyllisenä kansalaisjärjestönä.

- Martoilla on oltava vaikuttavuutta. Me voimme rakentaa yhteiskuntaa ja vaikuttaa kuntapäättäjiin. Esimerkiksi eduskuntavaalien alla voimme korostaa omia teemojamme. Nostaisin esiin kouluruuan parantamisen ja valinnaisten kotitalousopintojen lisäämisen.

Marttaliitto on huolissaan perheiden jaksamisesta arjessa, sillä kiireinen arki kuluttaa. Myös ihmisten vapaa-ajasta kilpaillaan yhä kiivaammin. - Nykymaailmassa painottuvat monet asiat. Martat tarjoavat kuitenkin perusasioita ja juurille palaamista. Meillä ei ole hokkuspokkusjuttuja, toteaa toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Lähteet: YLE Savo / Jukka Eskanen