1. yle.fi
  2. Uutiset

Voimakaksikot lopputestissä

Tulokset ovat parantuneet kaikilla mittareilla mitattuna. Voimakaksikot ovat muun muassa hävittäneet rasvaa ja parantaneet hapenottokykyä.

kuntoliikunta
Venyttelyä ennen UKK-kävelytestiä
Venyttelyä ennen UKK-kävelytestiäYLE / Tapio Termonen

Voimakaksikoiden lopputesti tehtiin Porin Karhuhallissa harrasteliikuntapäällikkö Janne Hopeakankaan johdolla. Lopputesti sisälsi kehon koostumusmittauksen, UKK-kävelytestin, liikkuvuustestin sekä lihaskuntotestin. Siis samat asiat mitä voimakaksikoilta mitattiin myös kampanjan alussa viime maaliskuussa.

Lopputestiin osallistuu vain kolme voimakaksikoiden jäsentä. Johanna, Juhani ja Tellervo pääsevät mukaan, Sannalla, Irinalla ja Annilla oli esteitä.

Kehon koostumus

Terveyden kannalta tärkeät arvot, eli sisäelinten ympärillä olevat rasvat mitataan Inbody 720 -laitteistolla. Kaikkien tulokset näyttävät suorastaan erinomaisilta. Säännöllinen liikkuminen on polttanut rasvaa hyvinkin selvästi.

- Olen liikkunut säännöllisesti. Ruokaa olen syönyt lähes samoin kuin ennenkin, ehkä hieman terveellisemmin. Oloni on kuitenkin nyt huomattavasti parempi kuin maaliskuussa, sanoo Tellervo.

UKK-kävelytesti

Perinteinen UKK-kävelytesti on kahden kilometrin mittainen ja se kävellään niin reippaasti kuin mahdollista. Ennen liikkeelle lähtöä suoritetaan kevyt lämmittely. Johanna ja Juhani lähtevät matkaan sukkasillaan. Johannalla syynä on se, että viime viikonlopun juhlat aiheuttivat veriset jäljet kantapäihin. Juhani on puolestaan loukannut selkäänsä ja kävely onnistuu paremmin ilman kenkiä.

Kävelytestin tulokset ovat hienoja. Sekä Tellervo että Juhani nostavat kuntoindeksiään 13 yksikköä. Johannan kuntoindeksi nousee 10 yksikköä. - Kävelin saman ajan kuin keväällä, mutta huomattavasti pienemmällä sykkeellä. Nyt tämä ei tuntunut missään, sanoo Johanna heti kävelytestin jälkeen.

Kehon liikkuvuus ja lihaskunto

Voimakaksikoiden hyvät tulokset saavat jatkoa myös kehon liikkuvuustestissä. Juhani parantaa muun muassa selän eteenpäin taivutusta 7 sentillä. Hän ei lattialla istuen vielä saa varpaistaan kiinni, mutta tulos rohkaisee kokeilemaan uudestaan heti selän parannuttua. Notkeuden lisääntyminen on helppo huomata myös arkiaskareissa.

- Nyt pääsee laittamaan tavaroita jopa alahyllylle. Ja pääsee siitä myös ylös, nauraa Tellervo.

Lopputestin ainoa pettymys tulee vatsalihasten testauksessa. Sekä Johanna että Tellervo joutuvat vieläkin tunnustamaan, että vatsalihasliike on liian vaikea. Siitä huolimatta voimakaksikoiden kevättä voidaan pitää erittäin onnistuneena.

- He ovat parantaneet kuntoaan kaikilla osa-alueilla. Kyllä näkee että harjoittelu on ollut monipuolista, sanoo näkemäänsä erittäin tyytyväinen harrasteliikuntapäällikkö Janne Hopeakangas Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilusta. Hän jää nyt pohtimaan, mikä pari voimakaksikoista ansaitsee paikkansa jatkoon.

Lähteet: YLE / Tapio Termonen

Lue seuraavaksi