Rantaloma keskikaupungilla

Taidemuseonmäellä, kävelykadulla ja kauppatorilla vietettiin tänään rantalomaa. Liikkeellä oli nimittäin Varjoranta, eli metri kertaa kahden metrin pala Ispoisten uimarantaa.

Säde (vas.) ja Ida leikkivät vesisotaa Taidemuseonmäellä. Kuva: YLE Turku / Tuuli Toivanen

- Me haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden nauttia rantalomasta keskellä kaupunkia. Täällä meidän Varjorannalla voi ottaa aurinkoa, leikkiä hiekalla tai tehdä sitä, mitä ihmiset nyt ikinä rannalla tekisivätkään, kuvailee Pasi Rauhala, yksi Varjorannan suunnittelijoista ja toteuttajista.

Varjoranta on yksi kaupunkitaidetapahtuma Olohuoneen teoksista.

Ajatuksena on kaupungin kokeminen uudesta perspektiivistä ja rantaloman tarjoaminen kaikille. Lomalla ei tarvitse lähteä kauas vaan voi rentoutua lähikadulla tai kulman takana.

Idea on helsinkiläisen taidekollektiivi Korkalon, johon Rauhala itsekin kuuluu.

- Loppuviikon kierrämme eri puolilla keskustaa. Etapit ja aikataulun voi löytää vaikkapa Vähätorilta Olohuoneen infopisteestä, kertoo Rauhala.

Hiekkakakkuja ja vesisotaa

Ida Autio loikoilee tovin Varjorannan aurinkotuolissa.

- Aivan loistavalta tuntuu! Aurinko paistaa, on mukavan lämmin, pieni tuulenvire käy. Äsken ammuin kaveriani vesipyssyllä, se ei oikeen tuntunu tykkäävän siitä, Autio naureskelee.

Kyllä se Varjoranta niin hienolta kuulostaa, että täytyy toimittajankin sitä testata!

Otan kengät pois jalasta ja nousen varovasti rannan kyytiin. Metrin leveä ja kaksi metriä pitkä kärry tuntuu hiukan kiikkerältä, mutta se on tukevasti paikoillaan - ja sitten on kesän ensimmäiset hiekat varpaiden välissä. Kylläpä tuntuu mukavalta! Istahdan alas rantatuoliin.

Tässä voisi kieltämättä lomailla pitempäänkin.