Venäläisnuoret maksavat tuhansia euroja välttääkseen armeijan

Venäjällä varusmiesikäiset nuoret yrittävät välttää asepalvelusta muun muassa maksamalla jopa tuhansiin euroihin nousevia lahjuksia kutsuntaviranomaisille. Keskeinen syy armeijan välttelyyn on varusmieskoulutukseen pesiytynyt väkivaltainen simputus.

Ulkomaat
Igor Fahurtdimov
YLE

Simputukset ovat pahimmillaan johtaneet sotilaiden vammautumiseen tai jopa kuolemaan. Venäjällä armeijan ongelma on myös varusmiesten huono terveys, muun muassa vakava alipaino.

Moskovalainen Igor Fahurtdimov on määrätty astumaan isänmaan palvelukseen toisella puolella Venäjää, Tyynenmeren rannalla sijaitsevassa Vladivostokissa.

Kuten suurin osa nuorista miehistä Venäjällä, myös hän on yrittänyt välttää armeijaan joutumista viimeiseen saakka. Fahurtdimovin mielestä vuoden asepalvelus on vain hukkaan heitettyä aikaa.

- Jokainen ystäväni, joka on ollut armeijassa, sanoo ettei sinne kannata missään tapauksessa mennä, Fahurtdimov kertoo.

Läski ei ole ongelma Venäjällä

Yleinen tapa vapautua varusmiespalveluksesta Venäjällä on maksaa kutsuntaviranomaisille ja sotilaslääkäreille lahjuksia, jotka saattavat nousta jopa tuhansiin euroihin. Moskovassa hinta on 200 000 ruplaa eli noin 5 000 euroa ja siitä ylöspäin.

- Mutta kyse ei ole vain rahasta, tarvitaan myös suhteita, Fahurtdimov sanoo.

Venäjän asevoimien ongelma on myös varusmiesikäisten nuorten rappiolle päässyt terveys. Suomessa puolustusvoimat sanoo läskin olevan maanpuolustuksen pahin vihollinen. Venäjällä ongelma on täysin päinvastainen, sillä asevoimat käyttävät vuodessa miljoonia euroa alipainoisten varusmiesten ylimääräiseen ruokkimiseen.

Keskeinen syy vältellä asepalvelusta on kuitenkin armeijaan pesiytynyt väkivaltainen simputus, joka on monesti johtanut varusmiesten vakavaan vammautumiseen tai jopa kuolemaan.

Varusmiehiä ei kunnioiteta

Vaikeuksiin joutuneita sotilaita auttavan kansalaisjärjestön puoleen kääntyykin vuosittain tuhansia varusmiehiä ja heidän vanhempiaan. Sotilaiden äitien komitean pääsihteeri Valentina Melnikova sanoo asepalveluksen Venäjällä merkitsevän pahimmillaan varusmiesten nöyryyttämistä, pahoinpitelyä ja rääkkäämistä.

- Kyse on vanhasta, neuvostoaikaisesta ajattelusta, jonka mukaan sotilas on upseereille kuin likaa jalkojen alla, Melnikova kuvaa.

Sotilaiden äitien komitean nokkanaisella onkin yksinkertainen resepti siihen, miten armeijaa Venäjällä pitäisi muuttaa.

- Asepalveluksen pitäisi olla vapaaehtoinen ja sotilaiden pitäisi olla ammattilaisia, joille maksetaan kunnon palkkaa. Vasta silloin ihmiset suorittaisivat palveluksen normaalisti.

Lähteet: YLE Uutiset / Antero Eerola, Moskova