1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Liikkeet jakavat elinluovutuskortteja

Elinluovutuskortteja jaetaan maanantaista alkaen kahden viikon ajan kaupoissa ja liikkeissä. jakelupisteitä on koko maassa 270. Tehojakelun tarkoitus on muistuttaa ihmisiä elinluovutuksen tärkeydestä. Elinluovutuskortit ovat jaossa ilmaispostikorttien telineissä.

Kotimaan uutiset

Kortteja on jaossa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Turussa, Tampereella, Oulussa, Lahdessa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Porissa, Vaasassa, Joensuussa, Kajaanissa ja Iisalmessa.

Esimerkiksi Helsingin keskustassa mainospyöräilijät jakavat elinluovutuskortteja lauantaina 12.6. klo 10 - 16.

Elinluovutuskortteja voi tilata netistä. Kortteja on saatavilla kaiken aikaa apteekeissa, huoltoasemilla ja SPR:n toimipisteissä.

Siirtoelimistä pulaa

Vuosittain elinsiirtoa tarvitsee 200 - 300 ihmistä. Heistä kuolee joka vuosi 20 - 30 ihmistä elinsiirtojonoon sopivan siirteen puuttuessa. Vuonna 2009 Suomessa tehtiin yli 250 elinsiirtoa.

Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikön Sisko Sarneston mukaan ylivoimaisesti eniten tehdään munuaissiirtoja. Seuraavaksi yleisimpiä ovat maksasiirrot.

- Tietysti tavoitteemme on, että mahdollisimman moni aikuinen tekisi allekirjoittaisi elinluovutuskortin.

Vuonna 2009 tehdyn kyselyn mukaan arviolta 20 prosenttia suomalaisista on allekirjoittanut luovutuskortin. Suomessa tehdään munuaisen, maksan, sydämen keuhkon ja sydänkeuhkon, silmän sarveiskalvon ja kudosten siirtoja.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi