Sammalniemen huvila paloi Kuopiossa

Suojeltu Sammalniemen huvila paloi lauantaina Kuopion Särkiniemessä. Tuli tuhosi vuonna 1910 valmistuneen kaksikerroksisen puurakenteisen huvilan täysin.

huvilat
Sammalniemen huvila tuhoutui tulipalossa.YLE / Minna Kaipainen

Rakennus oli täydessä tulessa palokunnan saapuessa paikalle. Palokunnan tehtäväksi jäi lähinnä estää palon leviäminen. Tuulisessa säässä ilmiliekeissä palavan rakennuksen sammuttaminen oli mahdotonta.

Palon syttymissyytä ei tiedetä, mutta sen oletetaan saaneen alkunsa rakennuksen alakerrasta.

Saastamoisten entinen huvila

Huvila kuului aikanaan Saastamoisen teollisuussuvulle. Palsta rakennuksineen oli suvun käytössä vuoteen 1966, jonka jälkeen se on ollut kaupungin omistuksessa. Huvila oli vuokralla Kuopion Kunnallisvirkamiesyhdistyksellä vuoteen 2002. Rakennukset olivat yhdistyksen jäsenten ja heidän perheittensä virkistyskäyttössä.

Alkuperäisessä asussaan säilynyt rakennus on ollut tyhjillään vuosia. Huvila on ollut heitteillä ja siihen on kohdistunut myös ilkivaltaa.

Kaavamuutos käynnissä

Sammallahden alueella on käynnissä asemakaavan muutos täydennysrakentamista varten, sillä nykyisessä kaavassa se sijaitsi puistoalueella. Kaavamuutoksen tarkoituksena huvilalle olisi muodostettu tontti, jonka jälkeen kaupunki olisi myynyt sen. Kaavamuutos olisi valmistunut loppuvuodesta.

- Rahallista arvoa on mahdotonta arvioida. Kaupungilta jää nyt saamatta myyntituloja, harmittelee tilakeskuksen johtaja Mikko Hollmén.

Kuopion kaupunki päätyy todennäköisesti purkamaan tuhoutuneen huvilan. Kaavamuutos perutaan mahdollisesti tältä osin ja alue säilytetään virkistyskäytössä.

Lähteet: YLE Savo / Minna Kaipainen