Helsingin rantoja valvotaan taas

Uimavalvojat ovat aloittaneet tämän kesän urakan. Tämänvuotisista rantapelastajista löytyy paljon ensikertalaisia ja ammattiuimareita.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Kallahden ranta.
Kallahden rantaelämä vilkastuu heinäkuussa useimpien lomien alkaessa.YLE/Reetta Arvila

Vuosaaren Kallahden rannalla on hyvin hiljaista maanantaiaamuna. Vaikka Kallahdessa on vielä näin alkukesästä rauhallista, uimavalvoja jo päivystää paikan päällä. Kallahti on yksi 14:sta Helsingin rannasta, jota valvotaan aina elokuun puoleen väliin saakka päivisin.

Vaikka uimavalvojien pääsyvaatimukset ovat tänä vuonna tiukentuneet, löysi liikuntavirasto toimivan 33-hengen porukan uimavalvojiksi.

– Päteviä hakijoita oli yllättävän paljon. Saimme kasaan hyvän porukan, joka on erittäin motivoitunut hommiin, rantojen kesäesimies Mika Heinonen iloitsee.

Nykyisin uimavalvojilta vaaditaan erillinen Suomen uimaopetus- ja hengenpelatusliiton rantapelastajakoulutus, jossa harjoitellaan muun muassa uimataitoja avovedessä sekä ensiaputaitoja.

– Kurssilla esimerkiksi sukelletaan avovedessä viiden metrin syvyyteen, mikä ei ole ihan itsestään selvä taito, Heinonen selventää.

Kurssin käyneet ovat Heinosen mukaan kovasti kiitelleet tutkinnon antia. Koulutus on vaativa, mutta hyvin antoisa. Myös ensimmäistä kesäänsä juuri Kallahden rannalla uimavalvojana aloittava Sini Westerling on tyytyväinen käymäänsä koulutukseen.

– Monella kurssikaverilla oli esimerkiksi taustaa ammattiuimarina ja tuntui kyllä, että olen innostuneessa ja osaavassa porukassa mukana.

Liikuntaneuvojasta uimavalvojaksi

Westerling löysi liikuntaviraston uimavalvojan työpaikkailmoituksen työvoimatoimiston nettisivuilta ja tuli valituksi uimavalvojaksi. Tänä vuonna tavallista useampi, yli puolet valituista, on Westerlingin tapaan ensikertalainen uimavalvojan hommissa. Hän myös suoritti rantapelastajatutkinnon töihin valituksi tulemisen jälkeen.

Liikuntaneuvojaksi vastikään valmistunut tuore uimavalvoja on enemmän kuin innoissaan kesäpestistään. Työn hyviin puoliin kuuluu esimerkiksi se, että saa viettää kesän ulkona.

– Tämä on myös hyvin vastuullinen homma, vaikka esimerkiksi mansikanpoiminnassa on omat puolensa, tässä työssä on mielestäni sisältöä, Westerling summaa vielä hiljaiselta Kallahden rannalta.

Uimavalvojan tehtäviin kuuluu esimerkiksi yleinen järjestyksen pito, paikkojen putsaaminen sekä kuulutusten tekeminen. Tärkeintä on kuitenkin olla esillä ja luoda turvallisuuden tunnetta. Harvemmin onneksi joudutaan itse pelastustilanteisiin.

Lähteet: YLE Helsinki/Reetta Arvila