1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juoppohullun päiväkirja

Juoppohulluudella huumeita vastaan

Juha Vuorisen suosittu pokkari Juoppohullun päiväkirja kääntyy tänä kesänä näytelmäksi. Aboa Vetus & Ars Nova -museon pihalla esitettävän näytelmän tekijänoikeuspalkkiot kirjailija aikoo lahjoittaa huumeidenvastaiseen työhön.

Juoppohullun päiväkirjan päähenkilöä Juhaa esittää Jarkko Pajunen. Kuva: YLE / Elina Ojanotko

Linnateatterin toteuttamaa näytelmää esitetään kolmen näyttelijän voimin. Juoppohullun päiväkirjan ohjauksesta vastaava Lauri Maijala kertoo, että sen käsikirjoittaminen oli melko haasteellinen urakka.

- Se tajunnan virta, absurdit tapahtumat, tiskiharjojen väärinkäytöt ja tämä humoristinen seksuaaliväkivalta oli vaikeaa kääntää teatteriin sopivaksi, hän pohtii.

- Suurin haaste oli kaiken kirjoittaminen toiminnaksi, koska se, mikä voi naurattaa lukiessa, ei välttämättä toimi puhuttuna teatterin lavalla, Maijala jatkaa.

Ensiesitys ammattilaisvoimin

Juoppohullun päiväkirjaa ei ole aiemmin esitetty ammattiteatterin lavalla. Näytelmän toivotaankin houkuttelevan teatteriyleisön joukkoon myös ensikertalaisia.

- Minulle tämä on unelmien täyttymys, koska uskon, että tämä näytelmä saattaa saada sellaisia katsojia, jotka eivät ole koskaan ennen käyneet teatterissa, Juha Vuorinen kuvailee.

Myös Lauri Maijala toivoo aiemmin teatteria karttaneiden innostuvan näytelmästä.

- Erityistoiveena on se, että sellaisetkin ihmiset uskaltautuisivat katsomaan kenties lukemaansa Juoppohullun päiväkirjaa teatteriversiona ja yllättymään, että oho, teatterissa saattaa olla hauskaakin, hän miettii.

Huumorilla rahaa huumetyöhön

Juha Vuoriselle näytelmä ei ole vain ihmisten viihdyttämistä. Saamansa tekijänoikeuspalkkiot kirjailija aikoo lahjoittaa pilvenreunalla.com -hankkeelle. Hanke on Vuorisen ja Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön yhteistyössä toteuttama nettiportaali, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa huumeista.

- Tässä on sellainen naiivi toive, että voisimme tehdä kansanomaisen mediakeskuksen. Tarkoituksena on, ettei se pitäisi sisällään mitään paatosta, vaan olisi toteutettu vähän pilke silmäkulmassa, Vuorinen kertoo.

-Yritämme kansanomaisella tavalla kertoa esimerkiksi huumeidenkäyttäjien omaisille, mitä jo ensimmäisestäkin kokeilusta voi seurata, hän kuvailee.

Sivuston on tarkoitus aueta tänä syksynä.

Juoppohullun päiväkirjan ensi-ilta on keskiviikkona 16. kesäkuuta.