Vuoroin vieraissa

Monelle suomalaiselle Venäjä on edelleenkin se suuri ja tuntematon naapurimaa. Löytyy joukostamme kuitenkin heitä, jotka ovat ihastuneet itänaapuriin ikihyviksi. Kainuussa matkaileva venäläinen antaa palautetta napakammin kuin suomalainen.

Venäjä
YLE / Paula Hiljanen

Kajaanilainen Kaija Romppainen on suuri Venäjän ystävä. Kajaanin Suomi - Venäjä-seurassa vuosia hyväntekeväisyystyötä tehneelle uutteralle naiselle on myönnetty jopa mitali tästä hyvästä.

Neljä vuotta sitten Kostamuksessa luovutetun Venäjän kunniavieras-mitalin perusteina olivat muun muassa se, että Romppaisen vierailujen katsottiin edistäneen kansainvälisiä suhteita.

- Mitalin saaminen oli mykistävä kokemus. Suu jäi auki ja tippa tuli silmään, sillä en voinut kuvitellakaan saavani tällaista kunnianosoitusta. Matkoillani minulla on mukanani passin välissä mitaliin liittyvä pikku kirjanen. Se on osoittautunut tullissa tarpeelliseksi, mikäli tulee vähänkin känkkäränkkää.

Venäjälle kannattaa matkustaa Romppaisen mielestä edes kerran elämässä. Hän harmittelee sitä, että suomalaisilla on edelleen sodan aikaisia ennakkoluuloja.

- Minusta ihmiset ovat ihmisiä ja herrat ovat pitäneet sotansa ja tappaneet ihmisiä. Venäjälle on syytä suunnata niiden ihmisten takia. Kostamuksessa on useampi kauppa, jossa on puolitutut myyjät halaavat ja toivottavat hymyillen tervetulleeksi vastakin.

Venäläisille tarjotaan Kainuussa toiminnallisia elämyksiä

Kainuussa lomailevia venäläisiä kestitään korkeatasoisilla elämyksillä. Matkailutuotteen on oltava laadukas olipa sitten kyseessä suomalainen tai venäläinen matkailija. Näin asian summaa RTG Activella hevosvaelluksia, kalastusretkiä ja safareita suunnitteleva ja toteuttava tuotantopäällikkö Matti Nevanperä.

- On hyvin vaarallinen ajatus lähteä miettimään sitä, että venäläisille riittäisi joku vähäpätöisempi palvelu. Kyllä se on ihan päinvastoin. Palvelustandardit ja vaatimukset ovat jopa korkeammat.

Venäläisen ja suomalaisen matkailijan luonne-erot ovat tulleet tutuiksi vuosia ohjelmapalveluissa työskennelleelle Nevanperälle.

- Slaavilainen luonne on hieman suomalaisesta poikkeava, siinä on pikkaisen enemmän tempperamenttia ja äkkipikaisuutta. Jos asiakas on johonkin palveluun tyytymätön, niin suomalainen voi pitää sen hyvin helposti omana tietonaan ja murisee ehkä vähän kavereilleen kotona. Mutta venäläiseltä palaute tulee välittömästi kyselemättä ja jopa kovaan ääneen.

Palvellessaan venäläistä matkailijaa kainuulainen ohjelmapalveluyritys pitää tarjottimellaan perussuomalaiset ainekset, kertoo tuotantopäällikkö Nevanperä.

- Talvi, moottorikelkka, poro, husky, kalastus, joulupukki. Nämä tuotteet kun pitää mielessään, niin silloin on helppo räätälöidä niiden ympärille kokonaisvaltaisia elämyksiä.

Lähteet: YLE Kainuu