1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. purjehdus

Purjehdusta keskellä kantakaupunkia

Varhaisnuoret helsinkiläiset opettelevat parhaillaan purjehdustaitoja Töölönlahdella. Nuorisoasiainkeskuksen ja Suomen Purjehtijaliiton supersuosittu kurssi tutustuttaa lapset purjehdukseen optimistijollien kyydissä.

Kuva: YLE

Tummanpuhuvat pilvet kattavat Töölönlahtea tiistaiaamuna, mutta nuorisoasiainkeskuksen ohjaajaa Terttu Ylöstä se ei huoleta.

– Ei tälle päivälle sadetta lupailtu, ja tuulen suunta tuntuu olevan täydellinen. Tuuli on tänään sitä paitsi yhtenäinen eikä puuskittainen, mikä helpottaa näiden meidän aloittelijoidemme purjehduksen opettelemista. Yksi lapsi eilen sitä paitsi valitteli, että ei tuule tarpeeksi.

Nuorisoasiainkeskus on järjestänyt yhdessä Purjehtijaliiton ohjaajien kanssa koko 2000-luvun nelipäiväisiä purjehduksen peruskursseja 9–11-vuotiaille lapsille Töölönlahdella. Kurssit ovat huippusuosittuja, mutta kesän neljälle kurssille pääsee yhteensä vain 20 lasta.

– Muualtakin pääkaupunkiseudulta olisi tulijoita, niin suosittuja nämä ovat. Mutta meillä on kahtena perjantaina vapaata purjehdusta koko päivän. Kokeilemaan saa tulla, vaikka ei olisi koskaan ennen purjehtinut.

10-vuotiaat kaverukset Moona ja Iisa kävelevät kurssipaikalle. Kimmokkeen kurssille tulosta he saivat naapurissa asuvalta nuorisoasiainkeskuksen työntekijältä. Kumpikin on soutanut aiemmin. Eilen tytöt kokeilivat ensimmäistä kertaa purjehtimista.

– Ekaksi se oli vähän pelottavaa, mutta sitten muuttui kivaksi. Vaikka kyllä mua pelotti kaatuminen, sanoo Moona.

Kaatuminenkin käydään läpi vaihe vaiheelta ohjaajien kanssa. Ylönen kehuu Töölönlahtea turvalliseksi harjoittelupaikaksi, sillä siellä ei ole moottoriveneitä eivätkä jollat pääse karkailemaan avomerelle.

– Vaaratekijöistä suurimmat ovat kovaa ohi ajavat polkupyörät. Niitä pitää todella varoa silloin, kun nuoret kantavat jollat kontista vesille.

Purjehduksen lisäksi lapset leikkivät yhdessä. Eilen on kokeiltu myös jonglöörausta. Tämänkesäinen kurssi on tyttövoittoinen, aiempina vuosina enemmistö kurssilaisista on ollut poikia.

Ylöselle kurssi on keidas vuoden sisätyöputken jälkeen.

– Kesät ovat olleet sellaisia, että viidestä viikosta kolmena olen ollut shortsit päällä ja on ollut niitäkin kesiä, kun nurmikot ovat palaneet.