K-pop rantautuu Suomeen

J-rockin jälkeen tulee k-pop. Korealainen pop-musiikki eli k-pop on vähitellen rantautumassa Suomeenkin, ja pääkaupunkiseudulla on jo järjestetty muutama alan tapahtumakin.

Kuva: YLE

Siinä missä j-rock voi toisinaan olla kulmikasta ja vaikeastikin omaksuttavaa, solahtaa korealainen poppis 90-lukulaisine vaikutteineen korviin huomattavasti vaivattomammin - merkittävin ero länsimaiseen tanssipop-musiikkiin on oikeastaan itäaasialainen kieli.

- Moni, joka kuulee k-poppia ensimmäisen kerran toteaa, että tämähän on ikään kuin uudenlaista Backstreet Boysia, Korea-teemaan keskittyviä Annoyeong-tapahtumia järjestävä Katrin Borgersen toteaa.

- Toisaalta k-popistakin löytyy runsaasti erilaisia vivahteita ja genrejä, eikä aasialaisuutta haluta mitenkään peitellä.

K-pop iskee myös poikiin

Nyt muutaman kerran järjestettyihin Annoyeong-tapahtumiin on saapunut keskimäärin nelisensataa alan harrastajaa. Yhteensä korealaispopin kuuntelijoita löytyy Suomesta pari tuhatta. Toisin kuin j-rockin kohdalla, k-popista ovat innostuneita myös pojat.

- J-rockissahan on oikeastaan pelkästään miesesiintyjiä, joten ei ole ihme, että musiikkityyli vetoaa lähinnä tyttöihin. K-popissa taas mies- ja naisesiintyjiä on fifty-fifty. Lisäksi k-popista puuttuu androgynia, joka liittyy voimakkaasti japanilaiseen populaarikulttuuriin kabuki-teatterin myötä. Koreassa taas miehen ja naisen roolit ovat hyvin erillään toisistaan.

Tyyliä videoista

Myös k-pop luo pukeutumis- ja ulkonäkötrendejä, ja suomalaisharrastajatkin hakevat mallia korelaisista videoista. Esimerkiksi tämän hetken SE-juttu on tyttöjen yksiväriset avokkaat, ja toisinaan korelaisia trendejä sekoitetaan surutta japanilaisiin.

- Mielestäni k-poppiin ei varsinaisesti liity pukeutumiskoodeja, tai ehkä värikkyyden voisi laskea sellaiseksi, sekä j-rockia että k-poppia kuunteleva Jopo Kärpänen toteaa.