Hyppää sisältöön

Suunnistuskärpänen puraisi koko perhettä

Nuoret suunnistuksen harrastajat ovat vallanneet Kuopion lähimetsät. Valtakunnallisella Leimaus 2010 suunnistusleirillä on suunnistuksen harrastajia vasta-alkajista aina kokeneempiin harrastajiin. Suunnistus on usein koko perheen harrastus.

Suunnistus on koko perheen harrastus. Kuva: YLE / Riikka Nurmi

Kuopion Rauhalahdessa tuoksuu hyttysmyrkylle. Lapset odottavat malttamattomana päivän ensimmäistä suunnistusharjoitusta. Neljän päivän aikana pidetään hauskaa yhdessä ja harjoitellaan suunnitustaitoja. Angelniemen Ankkureiden Mikko Kuusistolla on selvät suunnitelmat, miten rasteja lähdetään etsimään. Karttaa on tutkittu etukäteen isä Jarin kanssa.

- Ei edes jännitä, Mikko sanoo.

Rasteille sylivauvasta alkaen

Valtakunnalliselle Leimaus 2010 suunnistusleirille on kerääntynyt lähes 1 300 nuorta suunnistuksen harrastajaa. Salolaiselle Kuusiston perheelle suunnistus on yhteinen harrastus. Ensimmäisillä suunnistusretkillä lapset ovat olleet mukana rintarepuissa.

- Tämä on helppo laji koko perheelle. Sanoisin, että yksi niitä helpoimpia harrastuksia, mihin voi koko perheellä osallistua. Kaikilla on hauskaa ja kaikilla on omantasoista tekemistä. Mukana voi olla vauvasta vaariin saa olla mukana ja se on hienoa tässä lajissa, pohtii Heli Meriläinen Angelniemen Ankkureista.

Lajin parista löytyy mukavia haasteita kaikenikäisille. Menneinä vuosina perhe osallistui Kainuun Rastiviikoille kolmessa sukupolvessa.

- Nuorimmainen oli rintarepussa ja toinen lapsista juoksi perässä punaisissa kumisaappaissa. Joukon jatkona tulivat vielä isovanhemmat, muistelee Heli Meriläinen.

Suosio kasvaa

Suunnistus on harrastuksena kasvattanut suosiottaan muutaman viimeisen vuoden aikana. Eteenkin kuntosuunnistajien määrä nousee jatkuvasti. Jari Kuusistokin suhtautuu suunnistukseen nykyään enemmän kuntoilumielessä, mutta on valmis kuljettamaan lapsiaan kilpamaastoihin.

- Kilpailemaan ei pysty pakottamaan, mutta harrastamaan voivat aina kaikki ryhtyä. Se on paljon helpompi tie, Kuusisto muistuttaa.

- Voihan se olla, että vielä itsekin innostuu pukemaan numerolapun rintaan, mutta vauhti ei varmaan ole niin kova enää kuin silloin ennen, haaveilee yli 30 vuotta suunnistusta harrastanut Jari Kuusisto.

Metsässä juoksemisen lisäksi oheisohjelmaa

Päivittäisten suunnistusharjoitusten lisäksi leirillä on palloilulajeja, kalastusta, seinäkiipeilyä ja diskoa. Silti paras ja odotetuin on kuitenkin itse suunnistus.

- Suunnistus on leirillä parasta. Saa juosta metsässä ja lukea karttaa, sanoo Mikko Kuusisto.

8-vuotias Mikko odottaa kovasti pääsevänsä vanhempiensa kanssa yösuunnistukseen.

- Suunnistuksessa vetää luonto ja tehtävien monipuolisuus. Siinä pitää pystyä fyysisesti etenemään ja käyttämään samalla aivoja, kehuu lajia Leimaus-leirin johtaja Timo Suhonen.