Hennan ekokaupungin suuntaviivat piirretty

Orimattilan Hennan asuinalueen suunnittelukilpailun voittajat on valittu. Voitto jaettiin kahden arkkitehtiryhmän kesken. Toisessa suunnitelmassa mallia oli haettu keskiaikaisista, keskieurooppalaisista kaupungeista, toisessa eletään erilaisten teemakylien saaristossa. Hennan rakentamisaikataulusta ei kuitenkaan ole selvyyttä.

Ekokaupunki
Tässäkö Hennan keskusaukio tulevaisuudessa?Arkkitehtitoimisto AJAK

Tuuliharjan liikenneaseman lähimaastoihin Lahden moottoritien varteen on jo kymmenisen vuotta kaavailtu uutta asuinaluetta. Tiistaina otettiin harppaus ideasta todeksi kun Orimattilan järjestämän, Hennan alueen suunnittelukilpailun voittajat julistettiin. Voitto jaettiin kahden arkkitehtiryhmän kesken.

2 neliökilometriä-nimisessä työssä mallia oli otettu keskiaikaisesta kaupunkikuvasta.

- Ydinkeskusta oli hyvin kompakti ja totesimme sen toimivaksi, kertoo valinnasta palkintolautakunnan tuomari Timo Takala.

Reuna-alueiden suunnitteluun raati ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen, joten voitto päätettiin jakaa Neljän sukupolven kaupunki-työn kanssa, joka vastasi paremmin suomalaisia asumistarpeita.

- Kehitimme idean kylien saaristosta, joista jokaisessa olisi oma teema. Siellä voi olla puutalo-, hirsitalo-, tai vaikkapa kolmikerrostalojen kyliä, kertoo arkkitehti Jarkko Kettunen, helsinkiläisesta arkkitehtitoimisto AJAK:ista.

Kettusen mukaan johtotähtenä työssä oli ajatus yhteisöllisyydestä.

- Tarvitaan uusia keinoja lisätä yhteisöllisyyttä ja esimerkiksi vanhusten hoitamista ja asuttamista omassa kodissa niin pitkään kuin mahdollista. Se on yhteiskunnankin säästöjen kannalta tärkeää.

Henna valmistuu - koska?

Hennan asuinalueen rakentamisen aloittamiseen suunnittelukilpailu ei antanut vastausta. Ensi pitää hoitaa alta kaavaprosessit, sen jälkeen alkaa rakennuttajien etsintä. Aikaa voi mennä jopa 20 vuotta.

- Osayleiskaava on valmiina ensi syksynä ja ensi vuonna on asemakaavan vuoro. Periaatteessa rakentaminen voisi siis alkaa pian, mutta ensin pitää löytää yhteistyökumppanit, toteaa Orimattilan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Kalle Jokinen.

Hennan kannalta keskeisessä asemassa on juna-asema. Kaupunkisuunnitelmat pohjaavat oikoradan ja moottoritien läheisyyteen ja ennen kaikkea omaan pysäkkiin.

- VR on sanonut, että asema rakenetaan, heti kun alueella on asukkaita eli junankäyttäjiä. Ilman juna-asemaa Hennasta ei voi tulla sellaista ekokaupunkia mitä siitä on näidenkin suunnittelukilpailun töiden pohjalta ajateltu, sillä kaikki pohjaa raideliikenteeseen, toteaa Jokinen.

Jokisen mukaan Henna on ekokaupunkina pilottihanke, josta on tarkoitus tehdä vientituote muuallekin maailmaan.

- Korkealle pitää tähdätä, tässä hankkeessa keskinkertaisuudelle ei ole sijaa.

Lähteet: YLE Lahti