1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Legendaarinen Soundtrack-studio sai takaisin entisaikojen loiston

Helsingin Pitäjänmäessä toimiva, legendaarinen Soundtrack-studio on remontoitu alkuperäiseen asuunsa. Gösta Sundqvist piti studiota koko 1980-luvun loppupuolen, kuolemaansa saakka, Leevi and the Leavings -yhtyeensä kotipesänä.

E-studion sali Kuva: YLE

Entisen elokuvateatterin Bio Rein -tiloihin vuonna 1975 rakennetussa studiossa ovat levyttäneet lähes kaikki kotimaiset kärkinimet. Pitäjänmäessä toimi vilkkaimpina vuosina kolme Helsingin suurinta musiikkistudiota. Soundtrack-studio jatkaa nyt elämäänsä aiemmin Kaapelitehtaalla toimineen E-studion nimellä.

Mittavan remontin läpikäyneen studion tilojen puupinnat hohtavat jälleen. Salin seinät ja katto sekä parkettilattia ovat kaikki puusta parhaan mahdollisen äänentoiston vuoksi. Salin lattian alta löytyy edelleen myös aarteita, mm. 1980-luvulla studiossa levyttäneen Tuomari Nurmion Kuu-albumin alkuperäisnauhat, kertoo pitkän linjan äänittäjä ja musiikkituottaja Heikki Savolainen.

– Muistaakseni silloin kun mä tulin tänne ensimmäisen kerran, täällä oli Tuomari Nurmio laulamassa. Mä tulin tänne Robi de Godzinskyn kanssa yhteistyötä tekemään ja se oli vuosi 1984 tai -85. Noita johtoja pitkin on mennyt suuri määrä hyvää suomalaista musiikkia, Savolainen hehkuttaa.

Studion tilat on kunnostettu pieteetillä

Gösta Sundqvist piti viihtyisää ja kompaktia studiota Konalantien risteyksessä bändinsä Leevi and the Leavingsin kotipesänä. Studion sali soveltuu edelleen hyvin erilaisten tuotantojen ja musiikinlajien äänityksiin, kertoo studiopäällikkö Jyri Riikonen.

– Täällä on tehty -85 jälkeen varmaan Leevi and the Leavingsin koko lopputuotanto aina Gösta Sundqvistin kuolemaan asti. Ja täällä on tehty Tuomari Nurmiota, Siekkareiden Lapset -levy, joka ainakin omalle ikäluokalle on ollut todella merkittävä. Täällä pystyy äänittämään isoja jousiorkestereita, big bändejä, rokkibändejä.

Arvokas studio oli remontin arvoinen

Puupintojen ohella tilojen vanha äänitystekniikka on kunnostettu. Oheen on liitetty kaikki tämän päivän hienoudet, muistuttaa E-studion tuottaja Savolainen.

– Yllätys oli lähinnä se, että tämä on näin hyvä tämä tila.

Savolaisen aisapari studiopäällikkö Riikonen komppaa.

– Itse asiassa täällä on vanha -75 asennettu äänisignaalin kulku. Kaikki mikkilinjat olikin erittäin laadukkaita ja hyviä.

Pitäjänmäen helmi on Suomen Abbey Road

Studiossa on tällä kertaa levyttämässä Eternal Erection -yhtyeestä tunnettu laulaja ja muusikko Sam Huber. Työn alla on Huberin toisen bändin, Elkin levy, Huber kertoo.

– Nyt tehdään lauluja. Ne pitää tehdä uudestaan vielä paremmin. Ne on sellaiset demolaulut tossa, mitä nyt parannellaan. Jotkut asiat ovat puolivalmiita, jotkut ovat ihan raakileita. Ei oo edes biisiä, on vaan yksi komppi. Jos on aika raaka versio, niin joutuu tekemään aika paljon hommia täällä studiossa.

Huberia ei studiotyöskentely tässä tilassa harmita. Päinvastoin.

– Tässä on hieno tunnelma, tämä on sellainen vanhan ajan Abbey Road-tyyppinen, aito vanhan ajan studio.

Myös studiohenkilökuntaa tilan henki kiehtoo. Ei ihme, että Sundqvist bändeineen lähes asui studiossa.

– Tällä paikalla on ihan legendaarinen maine. Täällä on tehty niin paljon hienoja levyjä, että on ihan mahtava päästä jatkamaan tätä perinnettä, Riikonen hehkuttaa.

Lisää musiikkiäänityksen historiaa löytyy samasta kaupunginosasta, radan toiselta puolelta, vielä isommilta Finnvoxin -studioilta. Alueella toimi aiemmin myös kolmas, Takomo-nimellä tunnettu musiikkistudio.