1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomussalmi

Hiljainen kansa puettiin kesään

Matkailuyrittäminen harvaan asutuilla seuduilla vaatii sinnikkyyttä. Suomussalmella sijaitseva tilataidetos Hiljainen kansa on onnistunut vakiinnuttanut kävijämääränsä viime vuosina.

Kesän kunniaksi uusi turvepää Kuva: YLE / Kalle Heikkinen

Koivusalon pelloille Hiljaista kansaa ihmettelemään seisahtuu joka kesä noin 17 000 ihmistä, joista vain aniharva tietää vierailleensa juuri Suomussalmella, sanoo matkailusihteeri Alpo Rissanen

- Kun kohde on keskellä ei mitään, niin ihmisten on vaikea yhdistää, että tämä on Suomussalmella. Moni asettaa tämän Suomen kartalla jonnekin Kajaanin eteläpuolelle tai Kuusamon pohjoispuolelle. Kunnan keskustasta pohjoiseen päin ei kuitenkaan erityisiä käyntikohteita kovin montaa ole. Siinäkin mielessä tämä on merkittävä pelto.

Tanssitaiteilija Reijo Kelan synnyinkuntaansa laatima teos puhuttelee matkustavaisia edelleenkin, vaikka se on sijainnut tienvarressa jo 15 vuotta. Niittykahvilaa emännöivä Ritva Huttunen muistaa eräänkin ruotsalaisvieraan, joka ei uskaltanut mennä kävelemään aavemaisten hahmojen sekaan.

- Varsinkin vanhemmilla ihmisillä nousee muistoja evakkoon lähtemisestä ja sota-ajoista. Nimenä Hiljanen kansa on herättänyt sellaistakin tulkintaa, että tämä on sitä kainuulaista tai suomalaista kansaa, joka seisoo ja kestää kaiken.

Säät riepottelevat vaatteita

Kansa puettiin torstaina kesäisiin asuihin, jotka on saatu lahjoituksena. Hiljaisesta kansasta löytyisi kiintoisaa selvitettävää vaikkapa tekstiili- ja vaatetusalan ammattilaisille, vinkkaa työpajavastaava Lea Matero-Seppänen Työpaja Hanslankareista.

- Osa vaatteista säilyy talvenkin yli hyvänä. Tässä voisi tehdä hyvin tehdä materiaalitutkimusta, koska toinen osa vaatteista menee suikaleiksi yhdessä vuodessa ja värit häviävät.