Työmatkapyöräilyyn jää helposti koukkuun

Kesällä työmatkan voi taittaa kätevästi auton sijaan pyörällä. Rovaniemen Saarenkylässä asuva Miia Ritola tulee joka päivä pyörällä töihin oli sää mikä tahansa. Hänen mielestään työmatkapyöräily sopii erityisesti istumatyötä tekeville. Työmatkapyöräily ei vaadi sen enempää kuin pyörän, pyöräilykypärän ja oman tahdon.

Matkustaminen ja työmatkat
Rovaniemeläinen työmatkapyöräilijä Miia Ritola
Saarenkylässä asuva Miia Ritola pyöräilee kesät ja talvet työmatkansa pyörällä keskustaan. Pyörä on entinen italialainen kilpapyörä Bottecchia, jossa on poronnahkakripit.YLE / Matti Konttinen

Rovaniemeläisnaisen työmatka kulkee Napapiirintien ja Jäämerentien kautta Jätkäkynttilän sillan yli keskustaan. Matka Saarenkylästä keskustaan kestää Ritolalta pyörällä taittaen kymmenisen minuuttia. Ritola pyöräilee työmatkansa kahdesta syystä.

- Siinä tulee samalla aamun happihyppely heti aamuun ja sitten täällä Rovaniemellä on välimatkat niin lyhyitä että se on autolla aika turhaa ajaa kun pyörällä pääse melkein jopa nopeammin, Ritola sanoo.

Ritolan mielestä työmatkapyöräilyn hyvät puolet löytyvät lähinnä henkiseltä puolelta.

- Pyöräillessä kerkeää tyhjentämään pään ja valmistautua uuten päivään. Sitten jos aurinko paistaa, niin siitä tulee hyvä fiilis. Voin suositella kyllä.

Talouspäällikön töitä tekevä Ritola pitää työmatkapyöräilyä myös hyvänä vastapainona toimistotyölle. Hän ei kuitenkaan koe työmatkapyöräilyä pakkokeinona paikatakseen istumatyöstä syntyvää liikuntavajetta.

- En ajattele tätä mitenkään pakkona, mutta kyllä työmatkapyöräily helpottaa istumatyötä tekeviä, koska se vetreyttää hyvin.

Työmatkapyöräily ei vaadi Ritolan mukaan ihmiseltä juuri pyörää ja pyöräilykypärää enempää. Tärkeintä on oma tahto.

- Sitten kun työmatkapyöräilyä rupeaa harrastamaan, niin siihen jää koukkuun. Se on aamulla niin mukava tapa aloittaa päivä.

Fillarilla läpi vuoden

Lapin kesä voi olla hyvinkin arvaamaton ja epävakainen. Ritolan mukaan sää ei ole este silloin, kun hän nousee pyöränsä satulaan aamulla. Kyse on enemmänkin oikeasta pukeutumisesta.

- Jos sataa vettä niin sadevaatetta vaan aamulla päälle. Talvella tietenkin joutuu vähän enemmän pukemaan vaatetta päälle ja tukevammat kengät ettei varpaat jäädy ja rukkaset käteen ettei sormet jäädy.

Ritola pyöräilee työmatkansa myös talvella. Yllättävää kyllä, talvella pyöräily on Ritolalle mieluisampaa kuin kesällä.

- Täällä Rovaniemellä minun ajamilla reiteillä pyörätiet on paremmassa kunnossa talvella kuin kesällä. Pyöräteitä ei ole hirveästi uusittu Rovaniemellä viime aikoina ja ne on monin paikoin aika huonossa kunnossa.

Lähteet: Yle Lappi / Matti Konttinen