Hyppää sisältöön

Ydinjätteen loppusijoittamisen lupa-aikataulu liian kireä

Ydinjätteen loppusijoituksen lupa-aikataulu voi osoittautua liian tiukaksi. Ydinjäteyhtiö Posivan pitää hakea Olkiluodon loppusijoituslaitoksen rakentamislupaa vuoden 2012 lopussa, mutta loppusijoituksen turvallisuudessa on yhä useita kysymysmerkkejä. Posiva on tarvittaessa valmis lykkäämään hakemuksen jättämistä.

Teollisuuden Voiman ja Fortumin omistaman Posivan on määrä alkaa sijoittaa ydinjätteitä Eurajoen Olkiluodon peruskallioon vuonna 2020. Rakentamislupahakemus loppusijoituslaitokselle pitää jättää vuoden 2012 lopussa.

Aika käy vähiin, sillä ydinjätteiden sinetöimiseksi tarkoitettujen vapautumisesteiden - eli kuparikapseleiden, ympäröivän bentoniittisaven sekä tunneleiden täytemateriaalien - ominaisuuksissa on vielä useita kysymysmerkkejä. Yhdenkään vapautumisesteen turvallisuutta ei ole tähän mennessä pystytty aukottomasti todistamaan.

Nyt käytetyt polttoaineniput killuvat vesialtaissa ydinvoimaloiden välivarastoissa.

Paine kasaantuu tutkijoiden harteille?

Paineita kuvastaa se, että YLE Uutisiin otti hiljattain yhteyttä Posivan loppusijoitusprojektissa työskentelevä tutkija, joka sanoi kiireen johtavan mutkien oikomiseen turvallisuuden kustannuksella. Asemansa takia nimettömänä pysyttelevä tutkija väittää, että tavoitteiden kannalta kielteiset tiedot sivuutetaan tutkimustyössä.

- Tutkimusten lopputulokset määritellään etukäteen. Sen jälkeen etsitään tarkoitushakuisesti aineistoa, joka johtaa kyseiseen tulokseen. Jos jokin tieto ei tue lopputulosta, se sivuutetaan, tutkija sanoo.

Posivan tutkimusjohtaja Juhani Vira myöntää, että kireä aikataulu voi käydä tutkijoiden hermoille, mutta hän tyrmää puheet ongelmakohtien piilottelusta.

- Pureudumme vakavasti kaikkiin ongelmiin, emmekä suinkaan yritä lakaista niitä näkyvistä. Joidenkin mielestä ehkä aikataulu tulee liian pian vastaan, kun olemme luvanneet jättää rakentamislupahakemuksen 2012 lopulla. Toisaalta emme ole lähteneet siitä, että kaikki asiat olisivat silloin selvitetty. Tulemme jatkamaan tutkimusta, Vira puolustautuu.

STUK seuraa tilannetta

Korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitushanketta valvova Säteilyturvakeskus (STUK) ei ole kuullut väitetyistä tutkimuksen laiminlyönneistä mutta vakuuttaa olevansa hereillä.

- Tarkastamme turvallisuuden hyvin huolellisesti, kun rakentamislupahakemus tulee. Uskoisin että jos mutkia on yritetty oikoa, se näkyy. Tietysti jos meihin otetaan yhteyttä, niin me myös selvitämme näitä huolia, sanoo ydinjäteasiantuntija Risto Paltemaa STUK:sta.

Posiva tiedotti maaliskuussa tähtäävänsä rakentamislupahakemuksen jättämiseen vuonna 2012. Posivan tutkimusjohtaja Juhani Vira sanoo, että tavoite on edelleen voimassa. Posiva on kuitenkin valmistautunut myös tarvittaessa lykkäämään hakemusta.

- Jos käy niin, että emme ole valmiit vuonna 2012, jos meillä ei ole riittävää tasoa turvallisuuden osoittamiseksi, niin epäilemättä tulemme keskustelemaan aikataulusta uudestaan viranomaisten kanssa.

Valtioneuvoston takaraja 2020

Vuosi 2012 on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) asettama tavoiteaikataulu loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemukselle. Aikataulun siirtoon ryhdyttäisiin käytännössä, mikäli STUK katsoo Posivan hankkeen turvallisuuden olevan vielä puutteellinen. STUK arvioi seuraavan kerran Posivan hankkeen edistymistä syyskuussa julkaistavassa raportissa.

Aikataulun lykkäämisen takaraja on vuosi 2016, jolloin eduskunnan hyväksymä periaatepäätös loppusijoituslaitoksesta vanhenee.

Posivan kannalta olennaista on saada turvallisuustaso riittävän hyväksi viimeistään käyttölupahakemukseen, arviolta vuoteen 2018 mennessä. Valtioneuvosto on linjannut, että olemassa olevia ydinjätteitä täytyy alkaa loppusijoittaa vuonna 2020. Mikäli Posiva ei pysty tähän, vaatii tämän aikataulun muutos laajan poliittisen käsittelyn.

Loppusijoitustutkimuksen hankaluudet eivät suoraan vaikuta ydinvoiman lisärakentamiseen. Posivan kokema kiire kuitenkin paljastaa, että ydinjätteen loppusijoittaminen on vaikeampaa kuin mitä julkisuuteen annetaan ymmärtää.

.
.