Murhareitti houkuttelee turisteja

Rikosbussi houkuttelee tutustumaan hämäläisiin rikospaikkoihin. Maailmalla suosittu rikosturismi on herättänyt suurta kiinnostusta Hattulassa. Rikosbussi kiertää raadollisilla murhapaikoilla. Myös hupaisia poliisin sattumuksia on luvassa.

Murahreitin tarkoituksena on järkyttää ja huvittaa ihmisiä, sanoo Hattulan entinen poliisi Raimo Siren. Kuva: YLE / Juha Paaso

Hattula-päivät iskee tänä vuonna ensimmäistä kertaa maailmalla suosittuun rikosturismiin. Ensimmäiselle noin 20 kilometrin rikosbussimatkalle on ilmoittautunut yli 130 halukasta.

- Tunnin aikana on tarkoitus kertoa ja näyttää muutama rikospaikka. Ilmoittautuneiden määrä oli yllätys, kertoo entinen poliisi ja rikosbussia vetävä Raimo Siren.

Hattula on tuttu dekkareiden ystäville lähinnä Mauri Sariola-seuran ansiosta. Dekkariturismi on suosittua mm. Englannissa, jossa Viiltäjä Jackin ympärille on luotu murhakiertueita. Arthur Conan Doylen luomus Scherlock Holmes on saanut puolestaan oman museonsa kuulun osoitteen Baker Street 221 B muodossa.

Hattulan rikosbussi kiertää todellisilla rikospaikoilla.

Ikävin tapaus sijoittuu neljänkymmenen vuoden taakse. Vanha yksinäinen mies kultaomaisuuksineen sai murhavieraat, jotka veivät kullan ja sytyttivät mennessään vielä talon tuleen. Tapaus selvisi kehuskelun takia.

- Lehdissä oli lukenut, että rikosta ei ollut tapahtunut. Toinen miehistä rehvasteli asiasta vaimolleen, ja näytti varastettua kultaa. Myöhemmin tuli ero ja vaimo kertoi asiasta poliisille.

Näkökulma on hattulalainen, vaikka usein tekijät ovat tulleet muualta tekemään rikoksen tai vain eksyneet paikkakunnalle. Saako suosittu rikosbussi jatkoa, se selviää tämän kesän kokemusten jälkeen.

Kiinnostusta tuntuu löytyvän, sillä yleisön pyynnöstä rikosbussi tekee maanantaina 14. kesäkuuta kaksi lisäkierrosta