1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jalkapallo

Jalkapalloa tajuaa tumpelokin

Jalkapallon seuraaminen ei ole rakettitiedettä. Harrastaja vinkkaa, että telkkarin ääressä voi seurata esimerkiksi pelitaktiikkaa tai huippupelaajia.

Kuva: YLE Pohjanmaa

Maailman suurin urheilutapahtuma kokoaa penkkiurheilijat taas television ääreen, kun jalkapallon MM-kisat pelataan Etelä-Afrikassa. Lajiin vihkiytymätönkin voi innostua seuraamaan peliä, kun tietää mihin kiinnittää huomiota.

- Maallikkona voi seurata vaikka perustaktiikkaa. Kannattaa siis katsoa lähetys alusta saakka, koska alussa tavallisesti pohjustetaan peliä, kerrotaan joukkueista ja pelitaktiikasta, seinäjokelainen jalkapalloaktiivi Asko Ristimäki vinkkaa.

Ristimäen mukaan jalkapallo ei ole rakettitiedettä, joten peliä pystyy seuraamaan, vaikkei olisikaan intohimoinen harrastaja.

Hidastuksista ymmärtää hitaampikin

Pelin kulkua värittävät sivurajaheitot, kulmapotkut, maalipotkut, vapaapotkut ja paitsiovihellykset. Rikkeistä annetaan varoituksia keltaisin ja punaisin kortein.

Joskus kortti voi nousta, vaikka katsoja ei näkyvää rikettä huomaisikaan. Se saattaa Asko Ristimäen mukaan hämmästyttää kotikatsomoissa.

- Aina taklauksen ei tarvitse edes osua. Taklattava pelaaja saattaa ehtiä hypätä pois tilanteesta ja silti siitä tulee vapaapotku tai keltainen kortti, Ristimäki huomauttaa.

Paitsiosäännöt ovat Ristimäen mukaan muuttuneet ja muovautuneet vuosien kuluessa.

- Paitsiosäännöistä pääsee hyvin perille seuraamalla hidastuksia, joita kotikatsomoihin näytetään. Perusasia on kuitenkin se, että siellä ei saa olla vastustajan alimman puolustajan ja maalivahdin välillä ennen kuin syöttö lähtee, Ristimäki opastaa.

Keitä kannattaa seurata?

Joka joukkueesta löytyy Asko Ristimäen mukaan äärimmäisen hyviä ja seurattavia pelaajia.

- Esimerkiksi maailman parhaaksi pelaajaksi tituleerattu argentiinalainen Lionel Messi ja englannin Wayne Rooney ovat sellaisia, hän sanoo.

Pelikentiltä irtoaa myös silmäniloa.

- Portugalin Christian Ronaldohan on kaikkien nuorten naisten päiväunien unelma, Asko Ristimäki heittää.