Sulkeiset sujuivat ja intti tuli tutuksi

Riviin järjesty! Sulkeisharjoituksia, tahtimarssia ja välillä lepo. Intti tutuksi -leiri keräsi jälleen täyden osanottajalistan kehitysvammaisia Vattajan harjoitusalueella.

leirintä
Kehitysvammaisia maanpuolustusleirillä.
Kehitysvammaisten maanpuolustusleiri Intti tutuksi järjestettiin Lohtajan Vattajalla.YLE / Raila Paavola

Leirin järjesti Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Keski-Pohjanmaan maanpuolustuspiiri yhteistoiminnassa Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kanssa. Maanpuolustusleirille on tulijoita ollut aina enemmän kuin paikkoja olisi tarjolla. Raha-automaattiyhdistyksen tukema kolmivuotinen projekti on onnistunut armeijaelämän tutuksi tekemisessä.

Vattajalle kokoontuneista 16 kehitysvammaisesta suurin osa oli kurssilla jo toista kertaa. Tänä vuonna Vattajan leiri on yksi kahdestatoista eri puolilla Suomea järjestettävästä leiristä.

Keski-Pohjanmaan maanpuolustuspiirin piiripäällikön Jukka Torpan mukaan inttileiri kartuttaa juuri omaa kokemusmaailmaa.

- Kun isoveljillä tai -siskoilla on jo armeijajuttunsa, niin tämän jälkeen kehitysvammaisilla on omat inttitarinansa, joita jakaa.

Kolmipäiväinen leiri tutustuttaa sotilaalta vaadittaviin perustaitoihin. Puolijoukkueteltan pystyttäminen, ruuan laittaminen trangialla ja ilmakivääriharjoitukset kuuluvat päivien ohjelmaan. Myös perussuorituksia eli asentojen ja lepojen ottamista treenataan. Sotilasympäristöön otetaan tuntumaan myös tositoimia seuraamalla.

- Täällä on samaan aikaa puolustusvoimien harjoitusjoukkoja eli kertausharjoituksissa olevia reserviläisiä, joiden toimintaa on mahdollista seurata vierestä.

Konkari-inttiläiset innostuivat kaverihengestä

Sulkeisharjoitukset sujuivat leiriläisiltä mallikkaasti.

- Moni varusmiesjoukko saisi tulla ottamaan mallia siitä asenteesta, millä sulkeisissa toimitaan, kehaisee piiripäällikkö Jukka Torppa.

Kokkolalaiset Eija Pernu ja Jarmo Patana ovat inttileirien konkareita, mukana jo toista kertaa. Leirin parasta antia ei tarvitse kahdesti kysyä.

- Kaverit ja hyvä mieli. Täällä saa olla ulkona ja nauttia keväästä, molemmat vakuuttavat.

- Puolijoukkueteltan pystytys oli aika haastavaa, lisää Jarmo Patana.

Eija Pernun mielestä teltan pystys oli oivaa oppia tulevia metsäretkiä varten.

Ensimmäistä kertaa inttikokemuksia keräävä Risto Junno innostui ilmakivääriammunnoista.

- Osuin heti ensimmäisellä laukauksella tauluun! Hieno kokemus.

Raha-automaattiyhdistys on tukenut nyt päättyvällä kolmivuotisella hankkeella kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien turvallisuuskoulutusta.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa