Yrityspomo hurahti ryijyihin

Hyvä eläkepäivien harrastus vie täyden keskittymisen, irrottaa arjesta ja palkitsee tekijänsä noin kahdensadan tunnin puurtamisen jälkeen. Juuri siksi UPM:n johtotehtävistä vuosi sitten eläkkeelle jäänyt Johan Karjaluoto valitsi ryijyjen teon.

ryijyt
Johan Karjaluoto istuu sohvalla, seinällä miehen itsensä kymmenen vuotta sitten tekemä ryijy.
YLE / Raila Paavola

Taloudellisissa johtotehtävissä puurtanut pietarsaarelainen Johan Karjaluoto innostui ryijyistä jo parikymmentä vuotta sitten.

- Mökkinaapuri teki ryijyjä, niin menin lupaan, että kyllä minultakin tuollainen onnistuu.

Ja onnistuihan se. Karjaluodon käsissä on syntynyt useampia ryijyjä sen jälkeen. Myös molemmat tyttäret ovat päässeet nauttimaan isän käsityötaidoista. Häälahjaksi tytöt saivat omat ryijyt.

Ensimmäinen työprosessi oli kokemuksena opettavainen ja palkitsevakin.

- Olennaista on, että kaikki solmut ovat yhtä kireitä. Näin ryijystä tulee suora ja tyylikäs. Onneksi ensimmäinen ryijy onnistui, ja sen jälkeen rohkeutta on löytynyt myös vaikeampien ryijyjen työstämiseen, Karjaluoto kertoo.

Karjaluoto löysi käsityöt jo kansakouluaikana ja tuolloin syntyivät ensimmäiset ryijytyyppiset työt. Käsityöläisen vikaa oli ainakin Karjaluodon äidissä, joka ompeli lapsille vaatteita sukista ja lapasista lähtien.

Tarkan tekijän työtä

Karjaluodolle ryijytyöt ovat toimineet terapiana. Hänen harrastuslistallaan on myös tutumpi golf, mutta tämä harrastus on pitänyt miehen kotona. Käsityöt vaativat keskittymistä ja mieluiten rauhallista paikkaa ja hetkeä. Korkeintaan taustamusiikki voi soida taustalla.

- Paras tilanne on, jos ryijyn tekoon voi varata kerrallaan pari kolme tuntia aikaa. Ajatukset pysyvät koossa - poissa hälinästä ja stressistä, summaa Karjaluoto.

Ison ryijyn kanssa vilahtaa aikaa kahdesta kolmeen kuukautta - työtunteja kertyy runsaat kaksisataa, jos ryijyä tekee työn ohessa. Karjaluodon seinällä komeileekin ensimmäisenä isona ryijytyönä onnistunut teos: Aamu rannalla. Ryijy on hillitynvärinen, siinä on sinertävä viuhka sekä väreinä oranssinkellertävää ja haaleaa persikkaa taustalla.

- En ihmettele yhtään, että ryijytaitelijoita on loppujen lopuksi niinkin vähän kuin heitä on. Kyllä värien sommittelu tuntuu todella haastavalta.

Kaikki Karjaluodon tekemät ryijyt ovat syntyneet valmiista malleista. Oman ryijyn suunnittelu kiehtoo, mutta kynnys on vielä korkealla.

- Ehkä jonain päivänä, tuumii Karjaluoto.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa