Tenhon lippua ei lasketa

Jo toinen kemiläinen urheiluseura juhlii vuoden sisällä 100-vuotista taivaltaan. Valistus- ja urheiluseura Tenho eli voimiensa tunnoissa 1900-luvun alkuvuosikymmenten melskeissä. Urheiluseura- ja raittiustoiminta tarjosi vaihtoehdon raskaiden sotavuosien jättämille jäljille ja eheytti tehdastyöläisten sosiaalista elämää.

urheilu- ja liikuntaseurat
Karihaaran Tenhon seuraväki ei laske lippuaan antautumisen merkiksiSami Hoppula / YLE

Seuran pitkästä historiasta kertova valokuvanäyttely on avattu maanantaina Karihaaran kansantalolla ja se on avoinna koko viikon.

Tenhon juhlanäyttelyn vanhimmat valokuvat ovat aivan 1900 –luvun alkuvuosilta. Vuoden 1917 rytinöistä huolimatta seuran johtokunta istuu kuvassa tyylikkäänä puvut päällä valkoisissa paidoissaan ja rusetit ojennuksessa. Seuran johtoelinten kokousten pöytäkirjat on präntätty huikaisevalla kaunokirjoituksella ja aidolla musteella. Kuvakavalkadi on kokonaisuudessaan hieno kattaus seuratoiminnan taipaleesta.

Kolmekymmentä vuotta Tenhon puheenjohtajana toiminut Kalevi Karppinen myöntää, että uusien jäsenten hankinta on lamassa. Seuran laajasta lajitarjonnasta on jäljellä vain harrastejalkapallo.

– Vielä pari vuotta sitten Tenhon väreissä pelattiin juniorikiekkoa, mutta sekin hiipui. Olen kyllä esittänyt seuraväelle toiveen, että kiekko elvytettäisiin henkiin, miettii Kalevi Karppinen.

Karppinen myöntää, että ”ukkoutuvassa ja akoittuvassa” seurassa tarvittaisiin tuoreita voimia. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin tunnustaa, ettei jäsenten uushankintaan ole hirvittävästi voimia.

- Tenhon lippua ei kuitenkaan vähällä kummalla lasketa tangosta alas antautumisen merkiksi, Karppinen julistaa juhlavuoden tunnoissaan.

Lähteet: YLE Perämeri