1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. geokätköily

Geokätköily on aikuisten aarteenetsintää

Geokätköily on saavuttanut Suomessa suuren suosion. Harrastajat eri puolilta maailmaa etsivät maastoon piilotettuja geokätköjä internetistä löytyvien koordinaattien ja GPS-paikantimen avulla. Useimmat kätköt ovat piilotettuna matkailukohteisiin.

Yksi geokätkö löytyi linnunpöntöstä. Kuva: YLE / Riikka Nurmi

Kuopiolainen Aappo Halonen on kova poika kätkemään. Hän on itse tehnyt Kuopion ympäristöön kolmisenkymmentä geokätköä. Halonen, kätköilijänimeltään Aapeli, pitää geokätköilyä loistavana tapana tutustua uusiin paikkoihin. Esimerkiksi Kuopiossa geokätköjä voi löytää muun muassa Puijolta ja Saaristokaupungista.

- Kätköt ovat usein varsin näyttävissä paikoissa. Toinen vaihtoehto on se, että kätköihin liittyy jokin haasteellinen pulma, joka pitää ratkaista.

Kätköllä kohtaa usein toisen harrastajan

Geokätköily on saavuttanut viime vuosina suuren suosion. Innostus näkyy selvästi myös Kuopiossa.

- Muutin tänne vuonna 2007 ja silloin kätköjä ja harrastajia ei ollut kovinkaan paljon. Nyt jos tulee uusi kätkö, on aivan varma, että siellä on joku toinenkin kätköilijä sitä etsimässä.

Vaikka kokeneemmat geokätköilijät käyttävät GPS-paikantimia, harrastuksen alkuun pääsee ilman alkuhankintoja.

- Riittää, että rekisteröityy internetissä. Sen jälkeen pystyy saamaan ensimmäiset tarkat koordinaatit. Kätkökuvauksista pystyy myös tulostamaan kartan.

Mitä ja missä on geokätkö?

Geokätköilyretki alkaa etsimällä internetistä uuden kätkön koordinaatit, jotka syötetään GPS-paikantimeen. Sitten vain lähdetään etsimään maastosta kaikkea epäilyttävää.

- Valitsee vaan hyvän reitin ja sitten GPS vie jo hyvin lähelle. Se näyttää kätkön noin kymmenen metrin säteellä.

Kätköt ovat filmirullia tai pakasterasioita, joiden sisällä on lokikirja. Lokikirjaan merkitään kätköilijän omatunnus, ja harrastajien internetsivuilla kätköilijä voi käydä merkitsemässä, että on löytänyt eli logannut kohteen. Mutta missä kätkö sitten sijaitsee?

- Kivenkolossa, puussa, puunjuurakossa. Vain mielikuvitus on rajana.

Kun kätkö on löytynyt, lokikirjaan kirjataan päivämäärä ja oma kätköilijänimimerkki. Se on todiste siitä, että kätkö on löydetty.

- Nettiinhän voi aina kirjata mitä vaan, mutta tämä on ainoa varma todiste siitä, että kätköllä on myös käyty, Halonen kertoo.

- Sitten vaan purkki huolellisesti takaisin sinne, mistä se löydettiin. Onpahan seuraavilla kätköilijöillä mukavasti haastetta.