1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupungit

"Kouvola ei ole harmaudessaan erityinen"

Kouvostoliitto -ryhmä haluaa herätellä kaupunkilaisia näkemään lähiympäristö uudesta näkökulmasta. Harmauden ja byrokratian symboliksi muodostunut kaupungintalo sai uutta väriä katumaalaustapahtumassa.

kaupungit
Katumaalaustapahtuma houkutteli lapsiperheitä Kouvolan kaupungintalon sisäpihalle.YLE / Anna Huittinen

Kansalaistorilla Kouvolan kaupungintalon kupeessa kävi kuhina maanantaina aamupäivällä. Katumaalaustapahtuma veti paikalle niin lapsia kuin aikuisiakin.

- Maalaan tähän laattaan tytön kasvot. Aiemmin tein tuollaisen surrealistisen maalauksen. Ei oo hirveästi väliä mitä maalaa, kunhan vain on värejä, kertoo Amanda Danska.

- Tämä on Lehmusmetsän perheen laillinen graffiti. Tässä on Anton ja tässä Altin oma tagi, Petra Lehmusmetsä esittelee.

Kotikaupunkia voi katsoa toisestakin näkökulmassta

Tapahtuman järjesti Kouvostoliitto -niminen ryhmä, joka on toiminut seitsemisen vuotta. Kaupungin kulttuuripalkinnon pokannut joukko haluaa herätellä ihmisiä pilke silmäkulmassa.

- Matkoilla näkemistään rakennuksista saattaa helposti todeta, että "Vau, onpa hienoja neuvostovaikutteita!" Omalla asuinpaikalla sitten vain turtuu siihen ja kulkee putkinäkö päällä. Tällä tavalla halutaan herätellä ihmisiä näkemään oma kotikaupunki ja asuinympäristö eri tavalla, sanoo perustajajäsen Tiina Ristola.

Katumaalareiden mielipiteet kotikaupungin harmaasta ja byrokraattisesta maineesta vaihtelevat.

- Ei tää oo niin harmaa paikka ku väitetään. Onhan täällä kaikenlaisia tapahtumia, Amanda Danska sanoo.

- Kyllähän kaupunki voisi olla elävämpi, vaikka tietysti tapahtumiakin täällä on, kuusankoskelainen Reine Nevalainen pohtii.

- Kaipaisin enemmän väriä ja vehreyttä tänne. Talojen väliin voisi jättää puita eikä aina hakata niitä pois. Ehkä kaupunki on muuttumassa liian siistiksi ja harmaaksi, Petra Lehmusmetsä toteaa.

"Koko Suomi on yhtä Kouvolaa kehäkolmosen ulkopuolella"

Kouvostoliitto -ryhmä on lanseerannut postikortteja, joissa synkkää kaupunkia mainostetaan lauseella "Kouvostoliitto - Kaikkea kivaa betonista". Huomiota saaneiden korttien lisäksi ryhmä myy esimerkiksi Kouvostoliitto -paitoja. Kyselyjä tulee paljon myös alueen ulkopuolelta.

- Ehkä kouvostoliittolaisuus ei ole niin paikkasidonnaista kuin luulisi. Pääkaupungista katsottuna kaikki on yhtä Kouvolaa kehäkolmosen ulkopuolella. Tällaisia kaupunkeja on muitakin, ei Kouvola ole välttämättä erityinen tässä harmaudessaan ollenkaan, Tiina Ristola pohtii.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Valtteri Kykkänen

Lue seuraavaksi