1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. häät

Leikit katoamassa hääjuhlien ohjelmasta

Hääsuunnittelija Eija Holmbergin mukaan hääjuhlien ohjelmassa suositaan nykyään erilaisia ohjelmapalveluja ja musiikkiesityksiä perinteisten hääleikkien, kuten morsiuskimpun heiton sijaan.

häät
morsiuspari haapukuliike krinoliini jyvaskyla
YLE Keski-Suomi / Nina Moisio

Hääsuunnittelija Eija Holmberg kertoo, että suomalaiset hääjuhlat ovat muuttumassa. Teemahäät ovat tulleet jäädäkseen ja ohjelmapalvelut ovat korvaamassa perinteiset hääjuhlan ohjelmanumerot.

- Hääleikit ovat hiipumassa. Juhlan aikana ei jää aikaa sellaiseen. Kun niin sanottu pakollinen osuus, ruokailut ja kakut ja häävalssit on tehty, vieraille annetaan aikaa seurusteluun ja yhdessäoloon, selvittää Holmberg.

Perinteisimpiin hääleikkeihin saattaa Eija Holmbergin mukaan vielä törmätä. - Morsiamen ryöstö, hääkimpun heitto tai sukkanauhan heitto. Tällaiset ehkä vielä löytyvät. Varsinaiset leikit puuttuvat.

Hääleikeissä ei saa nolata

Eija Holmberg neuvoo, että hääleikkien suunnittelussa pitää muistaa hyvä maku ja se, että mahdollisimman moni pääsee osallistumaan. - Huono leikki on sellainen, missä tieten tahtoen halutaan nolata ihmistä.

- Leikkien pitäisi olla viihdyttäviä. Niitä jaksaa seurata, niissä tapahtuu. Parasta olisi se, että mahdollisimman moni voisi osallistua leikkeihin.

Holmberg luettelee vaihtoehtoja tavallisimmille hääleikeille. - Tuttu juttu-leikit, joissa testataan, tunteeko hääpari toisiaan ja kuukausileikki.

Kuukausileikissä annetaan jokaiselle kuukaudelle oma lappu ja oma tehtävänsä. Lappuja kierrätetään vieraiden joukossa musiikin mukaan. Kun musiikki päättyy, vieras ottaa lapun.

- Jos siinä lukee vaikka, että kesäkuussa mennään juhannustansseihin niin se tarkoittaa sitä, että hääparin kanssa mennään juhannustansseihin, selvittää Holmberg.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi