1. yle.fi
  2. Uutiset

Koneyrittäjistä myös lämpöyrittäjiä

Koneyrittäjät turvaavat toimintaansa laajentamalla lämpöyrittäjyyteen. Esimerkiksi Kajaanin Salmijärven metsähakkeella toimivan lämpölaitoksen käytännön toiminnasta vastaavat koneyrittäjät.

hake
Paavo Parviainen kaivaa Salmijärven lämpövoimalan hakekasaa.YLE / Sini Salmirinne

Salmijärven entisen sairaala-alueen lämpölaitoksen vanhoihin kuoriin uudistettu laitos lämmittää Salmijärven ja Toppilan alueella yli 60 000 rakennuskuutiota, kertoo projektipäälikkö Paavo Parviainen OK-yhtiöistä.

- Tämä on ensimmäinen sellaisena kohteena, ettei pelkästään toimiteta metsäenergiaa, vaan vastaamme myös lämmön tuottamisesta.

Energian tuottaminen työlllistää runsaasti ihmisiä sekä metsässä että kuljetuksissa. Kasvunvaraa toki olisi Kainuussa paljonkin.

- Ongelma on siinä, että metsähaketta käyttäviä laitoksia on Kainuussa liian vähän siihen verrattuna, kuina paljon haketta tulisi, harmittelee Parviainen. Työvoimaakin olisi saatavilla.

- Siinä mielessä työväkeä riittää, kun puunkorjuuala on painottunut talveen. Se on ollut jopa ongelma, ettei kesällä ole ollut riittävästi töitä. Metsäenergian korjuu soveltuu parhaiten kesäaikaan, eli tämä tasaa kausivaihtelua.

OK-yhtiöt on 33 koneyrittäjän muodostama yhtiö, joka toimii Kainuussa ja Keski-Suomessa. Salmijärven metsähakelaitoksen investoijana toimii kilpailutuksen perusteella E.ON Kainuu. Ensimmäiset savut 400 000 euron laitoksen piipusta tupsahtivat tammikuussa, sanoo projektipäälikkö Mikko Jauhiainen E.ON Kainuusta.

- Toimintamallihan tässä on sellainen, että E.ON Kainuu on investoinut tänne laitteet. Vanha rakennus on edelleen kuntayhtymän omistuksessa. OK-Yhtiöt on alusta asti ollut mukana, kun suunnittelimme tämän laitoksen toimintaa.

Uusia kohteita metsähakelaitoksille katsellaan koko ajan, sanoo Jauhiainen.

- Koko ajan ollaan silmät auki. Kainuun alueella on vielä paljon öljyllä lämpeäviä kohteita, joissa ei olisi kovin vaikeakaan siirtyä hakelämpöön. Varmasti kilpailuakin löytyy, toteaa Jauhiainen.

Lähteet: YLE Kainuu / Heikki Rönty

Lue seuraavaksi