1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Mitalitaide etsii uusia ilmaisumuotoja

Mitali ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkkä lattea pronssinen kiekko. Mitalitaiteen nykysuuntauksia ja moninaisia ilmenemismuotoja on parhaillaan esillä Tampereen taidemuseossa.

Ruth Menuchin: See the World Through Broken Glasses Kuva: YLE

Mitali on symboloinut jo vuosisatoja kunniaa, voitokkuutta ja pysyviä arvoja. Länsimaisen mitalin historia lähtee liikkeelle renessanssiajan Italiasta, jossa niihin kuvattiin arvohenkilöitä antiikin kolikoiden tapaan. Nykymitali onkin sitten jotakin aivan muuta:

- Mitalin käsite on ikään kuin koko ajan tarkastelun alla, se pyrkii laajenemaan ja hakemaan rajojaan, kokoelmapäällikkö Tapio Suominen Tampereen taidemuseosta kertoo.

- Sana mitali tuo useimpien mieleen kunniapalkinnot, rahat ja kunniamerkit, ja siksi mitalia ei mielletä taiteeksi, vaikka asia on aivan toisin, Suominen jatkaa.

Pellavainen mitali

Paitsi ulkomuoto, myös mitalien valmistusmateriali on laventunut. Taidemitaleita tehdään nykyisin pitkälti sekatekniikalla. Nykymitali voi olla vaikkapa silmälasien muotoinen, kuten israelilaisen Ruth Menuchinin alumiinista tehdyssä See The World Through Broken Glasses-mitalissa. Hans Schöpfer taas on on käyttänyt töissään puuta, pellavaa ja öljyvärejä, ja portugalilaisen Veiga Luisin Metaphysis-mitalin kruunaa laser.

- Varmaan mitalitaiteesta löytyy ihan samoja trendejä kuin kuvataiteestakin. Tässä näyttelyssä olemme itse asiassa lähteneet liikkeelle siitä, että mitalitaide on osa kuvanveistotaidetta. Historian kulussa näin ei ehkä aina ole ollut, mutta modernismin myötä mitali on lähestynyt kuvanveistoa, Tapio Suominen toteaa.

Kekkonen ja mitalit

Yli tuhannen mitalin näyttely ja Fidem-tapahtuma ovat houkutelleet Tampereelle myös kansainvälisiä mitalientusiasteja. Japanilainen mitalikeräilijä ja -taiteilija Masaharu Kakitsubo kertoo ihailevansa suomalaista mitalitaidetta.

- Vuonna 1990 olin Helsingissä Fidem-tapahtumassa, ja meille näytettiin presidentti Urho Kekkosen mitalikokoelma. Se sai minut innostumaan mitaleista toden teolla.

Mitaleihin on kompastunut myös Sigmund Freud, jolla oli varsin laaja mitalikokoelma. Freudin lapsenlapsenlapsi Anna McAdam-Freud taas on brittiläinen mitalitaiteilija.

- Näitä mitalitaiteeseen hurahtaneita merkkihenkilöitä on muitakin kuin Freud. Esimerkiksi Goethella oli suuri mitalikokoelma, ja hänen päivittäisiin rutiineihinsa kuului askarointi mitalikokoelman parissa, Tapio Suominen kertoo.