Loma-ajan lääkekaappi syytä pitää kunnossa

Loma on riemun aikaa, mutta silloin myös sattuu ja tapahtuu. Siksi on parempi katsoa kuin katua ja laittaa loma-ajan lääkekaappikin kuntoon. Ammattilaisen mukaan perusvarustukseen kuuluu lähes kaikkea laastarin ja närästyslääkkeen väliltä.

Kesäajan lääkekaappi kannattaa pitää kunnossa. Kuva: YLE / Mika Viljanen

Asiakaspalvelupäällikkö Marika Osara Yliopiston Apteekista Porista muistuttaa, että ensimmäinen asia loman lääkeasioissa on varmistaa, että omat henkilökohtaiset lääkkeet ovat mukana.

Loma-ajan lääkekaappia Marika Osara lähtisi rakentamaan haavanhoitovälineillä.

- Peruslaastaria ja desifiointiainetta on hyvä olla olemassa. Myös rakkolaastari saattaa olla tarpeen, sillä lomalla joskus tulee käveltyä pitkiä matkoja.

Ötökät kuriin

Suomen suvessa riittää monenlaisia ötököitä ja loma-ajan lääkekaappiin onkin syytä varata hyönteismyrkkyä. Myös punkin varalle on olemassa omia aineita.

- Alle kolmevuotiaat lapset ovat hyttyskarkotteiden suhteen hiukan hankalammassa asemassa, sillä heille ei niitä aineita suositella, Mariko Osara huomauttaa.

Kyypakkaus kuuluu myös kaikkien lääkekaappien perusvarustukseen. Käärmeenpureman lisäksi sillä voi lievittää myös esimerkiksi mehiläisenpiston aiheuttamia oireita.

Peruskipulääkkeen lisäksi ammattilainen suosittelee närästyslääkkeen varaamista lääkekaappiin loma-ajaksi.

- Rasvainen ja mausteinen ruoka saattaa aiheuttaa kiusallisia närästysvaivoja, joten niihinkin kannttaa varautua, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Marika Osara.