Sodankylän elokuvajuhlat vetää yleisöä ja itikoita

Sodankylän elokuvajuhlat käynnistyi keskiviikkona yöttömässä yössä auringon paisteessa. Kitisenjoen rannalle saapui edellisiä vuosia enemmän yleisöä – ja hyttysiä. Festivaalien kotimainen päävieras on Vesa-Matti Loiri.

kulttuuri
Vesa-Matti Loiri ja Peter von Bagh keskustelevat yleisön edessä Sodankylän elokuvajuhlilla.
Sodankylän 25 vuotta täyttävien elokuvafestivaalien kotimainen päävieras on näyttelijä-laulaja Vesa-Matti Loiri. Hän on puolen vuosisadan aikana tehnyt näyttävän uran niin muusikkona, vakavana näyttelijänä kuin koomikkonakin

Sodankylän elokuvajuhlat viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhlia. Juhlien kunniaksi esitetään esimerkiksi klassikkoelokuvien sarja. Sarjassa nähdään muun muassa Cherbourgin sateenvarjot ja West Side Story.

Festivaali jatkaa seitsemän vuotta kestänyttä iranilaisten elokuvien linjaa. Festivaalin taiteellinen johtaja Peter von Bagh kutsuu Irania uusien aikojen elokuvien ihmemaaksi:

– Se on epätodennäköisimpiä paikkoja, josta luulisi syntyvän tämän hetken maailman parasta elokuvaa, Bagh sanoo.

Festivaali alkoi uunoillen

Torstai ja virallinen ohjelmisto alkoi Peter von Baghin ja Vesa-Matti Loirin keskustelulla.

Von Bagh kysyi jo perinteeksi tulleen kysymyksensä, johon Loiri vastasi, että hänen ensimmäinen näkemänsä elokuva oli Kaunis Veera. Samalla Loiri rakastui Assi Nortiaan.

Loiri kertoi spekuloineensa ohjaaja Ere Kokkosen kanssa, olisiko Spede halunnut esittää Uuno Turhapuroa itse. Haastattelussa selvisi myös, että Uunon verkkopaita oli Loirin keksintö. Tästä von Bagh kiitti Loiria koko Suomen kansan puolesta.

Esikuvikseen Loiri tunnusti mykkäelokuvien tähdet Harold Floydin ja Stan Laurelin.

Mykkäelokuvista Sodankylän elokuvajuhlilla nähdään säestettyinä esimerkiksi Buster Keatonin Kenraali ja Chaplinin Charlie rullaluistimilla.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Marija Skara