1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Avustussaattue

Gaza-saattueen propagandaiskuissa käytössä terävät aseet

Manipuloituja kuvia, nauhoitettuja keskusteluja, videopätkiä. Propagandamittelö avustussaattueiskun jälkeen käy kuumana. Yle Lahden Heikki Ahonen ruotii pakinassaan verkosta löytyvää aineistoa.

Kuva: YLE / Lahti

- Tässä Israelin laivasto. Lähestytte aluetta, joka on suljettu.

Näin alkaa netin YouTube-sivustolta löytyvä tallenne Israelin laivaston ja turkkilaisen Gazaan pyrkineen avustussaattueen välisestä radiopuhelinliikenteestä. Otsikko sanoo sen olevan editoimatonta lähetystä toukokuun 31. päivältä.

Seuraa hetken rätinää. Pian Israelilaiset viestittävät, että jos laivat jatkavat matkaansa, armeija joutuu pakottamaan ne pysähtymään. Radiopuhelimessa muistutetaan, että avustuslaivan kapteeni on yksin vastuussa tottelemattomuuden mahdollisista seurauksista miehistölle ja laivalle.

Taas hetki suhinaa ja rätinää. Sitten murtaen englantia puhuva miesääni ilmoittaa: Pää kiinni, menkää takaisin Auschwitchiin!

Radiokeskustelu jatkuu vielä hetken. Tulos on koko maailman tiedossa. Israelilaiset sotilaat laskeutuvat laivoille ja lopulta yhdeksän Gazaan yrittänyttä aktivistia kuolee israelilaisten luodeista.

Mitä me voimme oikeasti tietää tapahtuneesta? Vertailtavina ovat vain israelin armeijan ja laivalla olleiden aktivistien tarinat. Tapahtumien jälkeen riita jatkuu propagandana nykyaikaiseen tapaan internetissä. Sieltähän tuo äsken lainaamani radiopuhelinkeskustelukin löytyy.

Tallenteiden aitouteen ei meikäläinen voi ottaa kantaa. Ainakin uutis- ja kuvatoimisto Reuters on jo jäänyt kiinni kuvien manipuloinnista. Se on poistanut kahdesta aktivistien laivalla välikohtauksen aikana ottamasta kuvasta aseina käytetyt puukot. Toisesta kuvasta myös verijäljet reelingissä.

Ironista sattumaa, mutta alkuperäiset kuvat, joissa näkyvät terävät puukot aktivistien käsissä, löytyvät tämän reissun järjestäneen turkkilaisen IHH-järjetön omilta nettisivuilta.

Reuters jakoi näitä editoituja kuvia maailman tiedotusvälineille. Kun uutistoimisto narahti manipuloinnista, se korvasi kuvat alkuperäisillä.

Kahlasin internetiä läpi. Etsin propagandaa puoleen ja toiseen. Tässä propagandamittelössä israelilaisilla tuntuu olevan tallenteita, ääntä ja videota. Vastapuolen leirissä on selkeästi enemmän kovaäänistä puhetta.

Alussa lainaamani netin radiopuhelinkeskustelu jatkuu naisäänellä. Se kertoo, että saattueeseen kuuluu kuusi laivaa, jotka kuljettavat vain matkustajia ja humanitääristä apua Gazan kaistalle.

- Teillä ei ole oikeutta käyttää voimaa meitä vastaan. Meillä on Gazan satamaviranomaisten lupa tulla. Meistä ei ole uhkaa asevoimillenne.

Hetki tämän asiallisen kommentoinnin jälkeen murtaen englantia puhuva miesääni jatkaa:

- Me autamme arabeja Yhdysvaltoja vastaan. Älkää unohtako syyskuun 11:tta, kaverit.