Tanskassa heräsi toivo valaan pelastumisesta

Tanskassa kolmatta päivää matalikolla virunut sillivalas alkoi yllättäen uida perjantai-iltana. Viranomaiset olivat jo menettäneet toivonsa valaan pelastamiseksi ja jättäneet sen kuolemaan. Valas on kuitenkin lähtenyt uimaan väärään suuntaan vuonon pohjukkaa kohti.

Ulkomaat
Valasasiantuntija yrittää irrottaa Tanskassa matalikkoon juuttunutta valasta.
Valasasiantuntija Thyge Jensen yritti irrottaa matalikkoon juuttunutta valasta Tanskan Vejle Fjordissa keskiviikkkonaClaus Fisker / EPA

Palokunta yrittää ohjata valasta päinvastaiseen suuntaan, avomerelle päin.

Valas pääsi irti hiekasta nousuveden ansiosta. Sillivalas juuttui pari päivää sitten matalaan veteen Vejlen vuonossa noin 220 kilometriä Kööpenhaminasta länteen. 15-metrisen valaan painoksi on arvioitu 20-30 tonnia.

Aiemmin perjantaina viranomaiset olivat jo päättäneet, että valaan annetaan kuolla rauhassa. Sitä ei enää yritetty irrottaa hiekasta, vaikka palokunta jatkoi silti veden suihkuttamista valaan päälle suojatakseen sitä auringolta.

Tuhannet uteliaat ovat tungeksineet paikalle seuraamaan kamppailua valaan pelastamiseksi.

Tanskan ympäristöministeriön virkamies Henrik Lykke Sørensen arvioi aiemmin perjantaina, että valaalla "ei ole juuri mitään" mahdollisuutta selviytyä. Valaan kuolemaa ei kuitenkaan liioin yritetty nopeuttaa.

- Meillä ei ole kokemusta niin suurten merinisäkkäiden surmaamisesta, ja vaikka sitä yritettäisiin, se voisi asiantuntijoiden mukaan kestää tunteja, eikä onnistumisesta olisi mitään takeita, Sørensen kertoi perjantaina.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP