Sodankylän elokuvafestivaalien suosio kasvanut vuosi vuodelta

Sunnuntaina päättyville 25. elokuvafestareille on pystytetty jo lisäteltta neljänneksi elokuvien näytöspaikaksi. Järjestäjät arvioivat yleisömäärän kasvaneen pikkuhiljaa, vaikka tuhansiin nousevien kävijämäärien tarkkoja lukuja ei olekaan tiedossa. Sodankylän kunnalle viisipäiväinen festivaali on lottovoitto.

kulttuuri
Festivaaliyleisö jonottaa elokuvanäytökseen Lapinsuun elokuvateatterissa Sodankylässä.
Sodankylän festivaaliyleisö jonotti elokuvanäytökseen Lapinsuun elokuvateatterissa torstaina.YLE

Sodankylän raitilla, 130 km napapiirin pohjoispuolella, ihmiset kiiruhtavat elokuvanäytöksiin. Olutterassit ovat täynnä, monessa pöydässä ollaan vain tuopillisella ennen seuraavaa esitystä. Sodankylän 25. elokuvajuhlilla on mistä valita: elokuvia pyöritetään lähes vuorokausi ympäriinsä, kotimaisia ja ulkomaisia elokuvia, klassikkoja ja aivan uutta tuotantoa. Näyttämönä toimii niin sirkusteltta kuin paikkakunnan oma elokuvateatterikin.

Yhteiskunnan marginaalissa mutta elokuvaharrastajien sydämessä

Sodankylän filmifestivaalien johtaja ja sielu, Peter von Bagh, on ylpeä jo 25 vuotta luotsaamastaan ainutlaatuisesta tapahtumasta maailmassa. Monien kansainvälisten filmifestivaalien joukossa Sodankylän elokuvajuhlat on aina pitänyt Elokuvan puolta, sanoo festivaalijohtaja.

- Maailmanlaajuisesti on yllättävän harvinaista, että filmifestivaaleilla ja filmijuhlilla keskitytään elokuvaan ja annetaan sille jakamaton huomio, ei cockteilkutsuille tai ajatukselle, että tulisipa ministeri käymään. Me emme välitä kutsua tänne virkamiehiä tai silmäätekeviä. Olemme ehkä yhteiskunnan marginaalissa, mutta elokuvaharrastajien sydämessä.

Peter von Bagh uskoo filmifestivaalien eläneen ja kukoistaneen näin kauan siksi, että yleisö haluaa kokea elokuvan ihmeen yhä uudestaan

- Täällä ollaan sen arvoituksen ääressä, mitkä elokuvan rajattomat mahdollisuudet voivat olla. Täällä löytävät toisensa kansainväliset suuruudet ja suomalaiset aloittelijat. Samaten katutason yleisö voi käydä keskusteluja elokuvan tekijöiden kanssa. Meillä on vähemmän rajoja kuin millään tietämälläni elokuvafestivaalilla.

Itikoita ilmassa ja valkokankaalla

Elokuvantekijät Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen kuuluvat nuoresta iästään huolimatta sodankylänkävijöiden veteraaneihin.

- Vuodesta 1999 lähtien olemme täällä käyneet ja teltoissa asumme. Aiemmin majailimme tuossa joenrannassa, mutta siitä häädettiin joku vuosi sitten kaikki pois, joten nyt asumme leirintäalueella.

Vartiaisen ja Veikkolaisen ensimmäinen, purettavasta voimalasta kertova kokeellinen dokumentti, Hanasaari A sai Risto Jarva -palkinnon vuonna 2009. Nyt miesten uusi lyhytelokuva (Lapin itikkaparvien keskeltä koettuna onnistuneen nimen saanut) Erään hyönteisen tuho saa ensi-iltansa festivaaleilla sunnuntaina.

- Me olemme tehneet seitsemän minuuttisen elokuvan, jossa on kuolleita hyönteisiä. Se on toivottavasti vauhdikas ja yllättävä, kertoo Hannes Vartiainen.

Sodankylä houkuttaa kaikenikäisiä elokuvan harrastajia

Sodankylän elokuvafestivaalit on kasvattanut kävijämääriään vuosi vuodelta. Viime vuonna elokuvalippuja ostettiin noin 30 000 kappaletta. Tarkkaa kävijämäärää on mahdoton laskea, sanoo elokuvajuhlien tiedottaja, Eero Tammi.

- Ihmisiä ajelee tänne muun muassa mopoilla Ruotsista ja Norjasta. Emme voi mitenkään laskea kaikkia kävijöitä, mutta tuntuma on, että joka vuosi menee aina ennätys pikkuisen rikki.

Viisipäiväiset Sodankylän elokuvajuhlat pyörivät pääasiassa talkooväen voimin. Lähemmäs kolmetuhatta, pääasiassa nuorta elokuvafriikkiä, on saapunut ympäri Suomea festivaaleille keittiöhommiin, lippuja myymään ja repimään ynnä muihin hanttihommiin ilmaisia elokuvalippuja ja ylöspitoa vastaan. Yleisön joukossa puolestaan on kaiken ikäisiä ihmisiä vauvasta vaariin. Tosin keski-ikäisten naisten suuri määrä pistää silmään tässäkin kulttuuritapahtumassa.

Sodankylän kunnalle elokuvafestivaalit tuovat mainetta ja mammonaa

Sodankylän kunnalle festivaalit ovat paitsi hyvää mainosta myös taloudellinen onnenpotku. Paikkakunnalla kerrotaan viisipäiväisen filmifestivaalin tuottavan taloudellisesti enemmän kuin joulun ajan myynti kaikkine ulkolaisine vieraineen.

Kaikki lähiseudun majapaikat on varattu aika päiviä sitten - satunnaiselle matkaajalle ei yösijaa löydy kuin campign-alueelta tai puolen tunnin ajomatkan päästä hotellista. Filmifestarin vakiokävijät varaavat Sodankylästä jo majapaikkoja vuodelle 2012, jotta varmistavat yösijansa läheltä tapahtumien keskipistettä.

Lähteet: YLE Uutiset / Satu-Lotta Peltola

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus