1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hääharjoitukset tukkivat Tukholman kadut

Ruotsin kuninkaallisten häiden kenraaliharjoitukset sotkivat Tukholman liikenteen jo perjantaina. Hääpäivänä ihmiset alkoivat kerääntyä kaduille jo ennen puolta päivää. Tukholmalaiset ja hääturistit halusivat varmistaa itselleen mahdollisimman esteettömän paikan seurata tapahtumaa.

Ruotsin armeijan sotilaat seisoivat vartiossa kuninkaallisten häiden kenraaliharjoituksissa perjantaina. Kuva: YLE

Äärimmäiset turvatoimet ovat näkyneet katukuvassa jo alkuviikolla. Juhlavieraiden turvallisuudesta huolehtii viikonloppuna yli 2 000 poliisia, 3 000 sotilasta ja pari tuhatta vapaaehtoista muun muassa maanpuolustusjärjestöistä.

- Mitään yllättävää ei saa tapahtua. Olemme ryhtyneet toimiin, ja voimme sanoa, että olemme tehneet kaiken voitavamme, sanoo Tukholman poliisin tiedottaja Kjell Lindgren.

Vieraiden turvallisuutta vartioidaan maalla, meressä ja veden alla. Muuten suljettua ilmatilaa valvovat helikopterit, kaduilla hääkulkueen reitti on suljettu, ja sukeltajat päivystävät kuninkaanlinnan edustalla häiden loppuun asti. Lisäksi tarkka-ampujat vahtivat katoilta, että häät sujuvat häiriöittä.

Häähumu kyllästyttää ruotsalaisia

Tukholman häitä edeltävä rakkausviikko on kestänyt jo kaksi viikkoa. Ruotsissa aletaan jo vähitellen kyllästyä viikkojen mediarummutukseen. Rumba alkaa vaikuttaa ylimitoitetulta: katsojatavoitteet eivät ole täyttyneet, hotellihuoneita on varattu normaalin kesäkuun tapaan, ja yhtä lukuunottamatta kaikki suunnitellut hääjunat on peruttu.

Kaupungin kaduille odotetaan huomenna saapuvan 300 000 katsojaa. Lisäksi hääseremoniat televisioidaan lähes 80 kameran kuvaamana, joten kokonaiskatsojaluku noussee moninkertaiseksi.

Suora lähetys kuninkaallisista häistä alkaa TV1:ssä ja Radio Suomessa kello 16.