Aulanko herättää eloon Suomi-filmien muistot

Aulangon matkailuväki tajusi, että siellähän on kuvattu kohtauksia parissakymmenessä kotimaisessa elokuvassa vilahteleviin kohtauksiin. Miksei elokuvamuistoja voisi herättää henkiin ja houkutella niillä matkailijoita.

Aulanko, Hämeenlinna
Opas Seppo Saarinen Aulangon Joutsenlammella, Kesäillan valssin kuvausmaisemissa
Opas Seppo Saarinen Aulangon Joutsenlammella, Kesäillan valssin kuvausmaisemissaYLE / Markku Karvonen

Uusi tuote pitäisi olla valmiina syksyllä, sitä kehittelevät mm. näyttelijät ja matkailuoppaat.

Aulangon maisemissa kameran edessä ovat poseeranneet mm. Ansa Ikonen, Aku Korhonen, Siiri Angerkoski, Joel Rinne, Lea Joutseno, Kullervo Kalske, Uuno Laakso, Eeva-Kaarina Volanen, Leif Wager, Tauno Palo, Anneli Sauli, Olavi Virta, Lasse Pöysti, Elina Salo, Toivo Mäkelä ja Spede Pasanen. Aulangon matkailuväki arveli, että heidän tekemisensä saattaisivat hyvinkin vielä kiinnostaa

Aulangolla on kuvattu ainakin pariakymmentä kotimaista näytelmäelokuvaa ensimmäisistä mykkäfilmeistä asti. Aulangolle kuvausryhmiä ovat tuoneet sekä paikan vanha hohto ja maine että tekstit jotka ovat sijoittuneet alkujaankin Hämeenlinnaan.

Kohtausten kulisseiksi tai tunnelman kuvitukseksi ovat kelvanneet jo tuhoutunut kartano, Aulangon hotelli, puistoalue, etenkin lammet ja näköalatasanne, sekä koko hämäläinen kansallismaisema.

Kohtauksia ja kuvauspaikkoja

Nyt Aulanko aikoo matkailussaan hyödyntää kotimaisen elokuvan muistoja. Tuotteen kehittely on vasta pilottivaiheessa, valmista pitäisi olla syksyksi. Mukana yhteistyössä ovat mm. Näyttelijäosuuskunta Koitos ja Kanta-Hämeen oppaat. Koitoksesta Juha Haanperä on jo käyttänyt elokuvaa Minä soitan sinulle illalla yhdessä tilaisuudessa, oppaista Seppo Saarinen on vienyt useammankin ryhmän kuvauspaikoille.

- Kyllä ihmiset muistavat elokuvia ja kohtauksia. Ja tietenkin kuuluisat näyttelijät kiinnostavat, etenkin missä on filmattu vaikka Kesäillan valssin kuuluisa suutelukohtaus, sanoo Seppo Saarinen.

- Vanhoissa elokuvissa on runsaasti aineksia uudelleen hyödynnettäviksi. Elokuvien musiikki on syöpynyt mieliin ja koskettaa suoraan tunteita. Musiikin lisäksi toinen tapa on näyttelijätyö. Voimme elävöittää hienoja elokuvien kohtauksia, miettii Juha Haanperä.

Yksi mahdollisuus on esittää lauluja ja kohtauksia vaikka päivällisten kohokohtana. Seppo Saarinen toivoo, että myös opastetuilla retkillä kuvauspaikoilla voisi olla niitä elävöittävä näyttelijä.

Legenda yli muiden

Aulangosta ja elokuvasta nousee aina esiin suomalaisen elokuvan suuri tragedia ja myyttiseksi tarinaksi kasvanut Sirkka Sarin kuolema Aulangolla. Nuori Valentin Vaalan löytö oli noussut kahden vuonna 1938 valmistuneen elokuvan myötä huimassa nousussa olevaksi tähdeksi ja yleisön lemmikiksi.

Sirkka Sari kuoli onnettomuudessa kesällä 1939 Rikas tyttö elokuvan kuvausten jälkeisissä juhlissa kiivettyään hotellin katolle ja savupiippuun. Onnettomuus käynnisti huhumyllyn, tarinoita Sirkka Sarin kuolemasta syntyi varmasti kymmenittäin. Suomessa on edelleen epävirallinen muistoseura, joka käy Aulangolla muistelemassa näyttelijätärtä.

Alla venäläisen kuun

Seppo Saarinen kertoi tarinan, jota yhdisti kaihoisa laulu. Elokuvaseurueen oli Aulangolle kutsunut nuori luutnantti, joka oli myös ottamassa vieraita vastaan. Sirkka Sari ei yleensä koskaan laulanut, mutta nyt hän lauloi luutnantille kappaleen Alla venäläisen kuun. Samainen luutnantti oli kaunottaren mukana katolla kohtalokkaan onnettomuuden sattuessa.

Sirkka Sari haudattiin ennen talvisotaa Muolaaseen. Luutnantti taas kaatui talvisodan lopussa, myös hänen hautapaikkansa on luovutetussa Karjalassa. Näin molemmat lepäävät ikuista untaan alla venäläisen kuun.

Suosikit

Mitkä ovat Suomi-elokuvaa Aulangolle sovittavien kumppaneiden omat suosikit:

Aulanko-Hämeenlinna Matkailun toiminnanjohtaja Marjo Salo: Komedia Täysosuma.

Näyttelijäosuuskunta Koitoksesta Juha Haanperä: Minä soitan sinulle illalla ja Kesäillan valssi.

Oppaista Seppo Saarinen: Ehdottomasti Kesäillan valssi.

Lähteet: YLE Häme