1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Transsukupuolinen koreografi Jin Xing päänvaiva Kiinassa

Parhaillaan käynnissä olevan Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin päävieras on kiinalainen koreografi Jin Xing. Hän on entinen upseeri, joka korjasi sukupuolensa ja nousi Kiinan nykytanssin huipulle.

Jin Xing
Tapahtuma on tuonut Suomeen erikoisvieraan: Koreografi Jin Xing on entinen upseeri joka on noussut Kiinan nykytanssin huipulle.

Jin Xingin teos Shanghai Beauty saa Suomen ensi-iltansa Kuopiossa huomenna sunnuntaina.

Kuopion Musiikkikeskuksessa on aamulla käynnissä lähes sotilaalliset harjoitukset. Kiinalaisen nykytanssin johtotähti Jin Xing on tuonut ryhmänsä ensivisiitille Suomeen.

Jin Xing on luotsannut kymmenisen vuotta Kiinan ensimmäistä itsenäistä tanssiryhmää. Virallinen Kiina on lämmennyt sille vasta hiljattain.

- Minua sensuroidaan ehkä hieman vähemmän kuin muita. Saan melko paljon tilaa tehdä asioita, tosin minua ei tueta taloudellisesti, Jin Xing kertoo.

Uskomaton elämäntarina

42-vuotiaan Jin Xingin tarina on vailla vertaa.

Hän on entinen Kiinan armeijan kouluttama balettitanssija, sotilasarvoltaan eversti, joka korjautti sukupuolensa viitisentoista vuotta sitten.

Muutosta tukivat sekä äiti että lopulta myös upseeri-isä.

Korjausleikkaus miehestä naiseksi onnistui, mutta hoitovirheen seurauksena Jin Xing oli menettää toisen jalkansa.

Kiinassa hän on yksi harvoja virallisesti hyväksyttyjä transsukupuolisia.

- Se on sukupuoliasia ja koko elämän mittainen muutos. Jos se muuttaa elämäntarinaa, toivon, että se tekee sen myönteisesti, Jin Xing kertoo.

Reijo Kelan tuttu New Yorkista

Baletin tähtitanssijaksi Kiinassa noussut Jin Xing pääsi 80-luvun lopulla opiskelemaan nykytanssia New Yorkiin. Samalla matkalla hän tutustui tanssija Reijo Kelaan. Kuopiossa tanssitaiteilijat kohtasivat lauantaina uudestaan yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen

- Reijo sanoi, että hän tunnisti minut silmistä. Olin silloin villi, utelias nuorimies, kun tapasimme New Yorkissa, Jin Xing hymyilee.

Jin Xing kiertää tanssiryhmänsä kanssa pääosin ulkomailla. Kiinassa teatterit omistaa valtio, ja nykytanssia pidetään yhä kummajaisena.

Rahat ryhmälleen Jin Xing kerää pääasiassa omalla työllään.

- Olemme odottaneet vuosia valtion tukea, mutta mitään ei ole tapahtunut. Viime vuonna valtio hieman lähestyi meitä, mutta omalle ryhmälleni kerään varat itse. Näyttelen teatterissa ja elokuvassa, teen tv-työtä ja olen kirjoittanut myös kirjan.

Jin Xing on naimissa saksalaismiehen kanssa, ja heillä on kolme adoptiolasta.

Pariskunta tapasi lentokoneessa.