Abban Benny sai morsiusparin itkemään

Abban Benny Anderssonin hääparille tekemä laulu sai Ruotsin kruununprinsessan Victorian kyyneliin. Kirkon vastalauseista huolimatta kuningas luovutti tyttärensä Daniel Westlingille.

Kruununprinsessa Victoria suuteli tuoreen aviomiehensä kättä Tukholman suurkirkossa. Kuva: Janerik Henriksson / EPA

Daniel vaikutti kirkkoon saapuessaan ja vihkimisen aikana erittäin jännittyneeltä. Victoria sen sijaan näytti onnelliselta ja levolliselta koko ajan. Kysyttäessä ottaako Victoria Danielin miehekseen, tämä vastasi "ja" syvällä rintaäänellä. Daniel kyynelehti jo, kun vihkipappi julisti heidät mieheksi ja vaimoksi.

Kuoro kantaesitti hääparille heti vihkimisen jälkeen Abban Benny Anderssonin tekemän laulun. Se kirvoitti kyyneliä Victorialtakin.

Kumpikaan ei seonnut toistensa nimissä, mikä on kuninkaallisissa häissä jopa harvinaista. Muun muassa Britannian Diana ja Sarah sanoivat miestensä nimet väärin omissa häissään ja Silvia pelkäsi häissään eniten unohtavansa miehensä etunimet.

Arkkipiispa Anders Wejryd nosti puheessaan esille hääparin erilaiset taustat ja näiden kohtaaman julkisen arvostelun.

Victorialla 180 vuotta vanha huntu

Vihkimisen alkaessa kuninkaanlinnan kupeessa sijaitsevassa Suurkirkossa, paljastui viimein häiden tarkimmin varjeltu salaisuus - morsiamen puku. Danielin hääasu eli frakki tiedettiin jo etukäteen.

Kuninkaallisten morsianten perinteiseen tapaan Victorian hääpuku on melko peittävä. Hihoja siinä ei kuitenkaan ole. Puvun laahus on kuninkaallisen mittapuun mukaan melko maltillinen, eli viisi metriä pitkä.

Victorialle aiemminkin pukuja suunnitelleen Per Engshedenin käsialaa oleva hääpuku on tehty Tukholmassa kudotusta silkkiduchessekankaasta.

Victorian päässä on kameediadeemi ja 180 vuotta vanha perintöhuntu. Myös prinsessan äiti Silvia sekä Kaarle Kustaan sisaret Birgitta ja Desirée sekä prinsessa Josefina käyttivät näitä sukuaarteita omissa häissään.

Vihkimisessä oli muutenkin historian siipien havinaa, sillä sen musiikista vastannut hoviurkuri Gustaf Sjökvist huolehti myös vuoden 1976 kuninkaallisten häiden musiikista.

Paheksuttu morsiamen luovutus

Kuningas Kaarle XVI Kustaa luovutti tyttärensä Daniel Westlingille kirkon vastalauseista huolimatta. Jopa vihkimisen suorittava arkkipiispa Anders Wejryd paheksui etukäteen tätä "tasa-arvon vastaista tapaa".

Hääparilla oli peräti kymmenen morsiuslasta. Heidän joukossaan oli kolme maidensa tulevaa hallitsijaa; Norjan prinsessa Ingrid-Alexandra, Tanskan prinssi Christian ja Hollannin prinsessa Catharina- Amalia. He ovat myös Victorian kummilapsia.

Danielin suvusta morsiuslapsiksi pääsivät tämän isosiskon tyttäret Hedvig ja Vera.

Hääparin kulkue vaunuilla ja veneellä

Vihkimisen jälkeen tuore hääpari lähti tervehtimään kaupunkilaisia ja hääturisteja. Matkaa halki Tukholman taitettiin ensin hevosten vetämillä vaunuilla ja lopulta kuninkaallisella veneellä. Sekä vaunut että Vasaorden-alus ovat samat, joita käytettiin myös kruununprinsessan vanhempien häissä vuonna 1976.

Matkaa päästiin tekemään avovaunuissa ja veneen kannella, sillä sää on Tukholmassa puolipilvinen, eikä pelättyä sadetta ole tullut. Vielä häiden aattona kaupungissa jyrisi ukkonen.

Hääpari vaihtoi suudelman vielä veneessäkin. Tuore aviopari rantautui kuninkaanlinnan edustalle noin klo 18.35 Suomen aikaa. Linnan rannalla kruununprinsessa Victoriaa ja prinssi Danielia oli vastaanottamassa heidän vanhempiensa lisäksi joukko kuninkaallisia. Myöhemmin illalla luvassa ovat vielä juhlaillalliset.

Arvokas mainos Ruotsille

Kuninkaallisesta loistosta raportoi Ruotsin ulkoministeriön mukaan 2 300 toimittajaa ja valokuvaajaa. Heistä lähes 60 on Suomesta ja 280 kuningatar Silvian kotimaasta Saksasta.

Häiden brändiarvoksi on Ruotsissa laskettu noin 80 miljoonaa euroa. Ruotsin kaupan keskusjärjestö arvioi erilaisen hääkrääsän myynnin tuottavan 250 miljoonaa euroa. Tukholman hotellit ja ravintolat saanevat häiden ansiosta 20 miljoonaa euroa ylimääräistä tuloa, ja Tukholman alue kymmenen miljoonaa euroa.

Juhlan tuotto ylittää huimasti sen kulut, sillä häät maksavat noin kaksi miljoonaa euroa ja niiden turvatoimet noin 700 000 euroa. Mikäli mukaan lasketaan myös vihkikirkon ja hääparin tulevan asunnon Hagan linnan korjauskulut, on hintalappu noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Perinteinen hääpäivä

Victorian ja Danielin hääpäivä 19. kesäkuuta on Ruotsia hallitsevan Bernadotte-suvun perinteinen hääpäivä. Samana päivänä ovat avioliittonsa solmineet Victorian vanhemmat Kaarle XVI Kustaa ja Silvia vuonna 1976, kruununprinssi Kaarle vuonna 1850 ja kruununprinssi Oskar vuonna 1823.