1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksinkertaisuus on se juju!

Näyttelijä Otto Kanerva on valmistanut laulaja Juha Tapion kanssa musiikkiesityksen Tahroja Paperilla. Esitys kuullaan muun muassa Kajaanin Runoviikolla.

Juha Tapio
Otto Kanerva
Otto Kanerva.YLE / Hannu Harhama

Tahroja Paperilla -esitys kumartaa suomalaisille tekstintekijöille. Kunniaa saavat tekstinikkarit Helismaasta Syrjään, Vainioon ja edelleen Hectorin kautta Hanhiniemeen.

Onko nykysanoituksilla varustetulla iskelmällä enää mitään toivoa? - Ehdottomasti on, suuria sanoittajia on ja tulee olemaan, puuskahtaa näyttelijä ja lauluntekijä Otto Kanerva.

Suurista nykypäivän sanoittajista Kanerva mainitsee muun muassa Mariskan, uransa hip-hopparina aloittaneen taiteilijan.

Muita Kanervaan vaikuttaneita nykysanoittajia ovat Edu Kettunen ehdottomana ykkösenä, sekä Pauli Hanhiniemi, Juha Tapio ja suurelle yleisölle vieraampi mutta Kotkan Meripäiviltä tuttu Kalle Torniainen.

Vanhoista tekijöistä tärkeimmiksi Kanerva mainitsee tutut mestarit Junnu Vainion, Vexi Salmen, parin Rinne-Alatalo ja Juice Leskisen.

Miksi joku jää kappale elämään?

- Ikivihreän kappaleen takana on suuri suomalainen teema sekä ajankohtaan sopiva pohjavire ja siihen päällä pienen ihmisen tarina. Ja sitten tietysti, että se kestää aikaansa vuosikymmenistä toiseen, Kanerva toteaa.

- Yksinkertaisuus on se juju - mutta yksinkertaisuuden pääsee vain vaikeamman, kovan työn kautta - arkisia sanoja, konkreettisia asioita, tiivistää Otto Kanerva hyvän sanoituksen salaisuuden.

Lähteet: YLE Häme / Hannu Harhama

Lue seuraavaksi