1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nokian asema murenee huippupuhelimissa myös Suomessa

Nokia on nopeasti menettänyt kehittyneimpien kalliiden älypuhelimien markkinoita Suomessakin yhdelle päähaastajalleen. Pelkästään amerikkalainen iPhone on lohkaissut ison osan markkinoista. Myös aasialaisvalmistajat kasvattavat omaa osuuttaan.

talous
Applen toimitusjohtaja Steve Jobs iPhonen esittelytilaisuudessa
Applen toimitusjohtajalla Steve Jobsilla on syytä hymyyn menestyksestä Nokian kotitantereellakin. Soneran myyntijohtaja arvioi, että iPhonen osuus kehittyneimpien puhelinten joukossa on yli 20 prosenttia.

Suomalaisilla kännykkämarkkinoilla on käynnissä sukupolvenvaihdos perusluureista älypuhelimiin. Myynti kasvoi alkuvuonna neljänneksen, mutta kasvavasta kakusta osan saaminen on kilpailua, jossa Nokia on ollut pulassa, jopa omalla maallaan.

Pääkilpailija tai yksi niistä on amerikkalaisen Applen iPhone. Sen osuutta Suomen markkinoista ei ole aikaisemmin paljastettu.

- Jos katsotaan sellaisia puhelimia, joilla internetiä, palveluita ja sovelluksia aidosti käytetään, iPhone on merkittävä yli 20 prosentin osuudella, paljastaa Soneran myyntijohtaja Juha Koivuniemi.

Sonera myy ainoana operaattorina iPhoneja Suomessa. Koivuniemen mukaan Sonera on hitaasta alkutaipaleesta huolimatta tyytyväinen iPhonen myyntiin ja uskoo sen vielä hiukan kasvattavan osuuttaan Suomen älypuhelinmarkkinoilla. Puhelinmallien myyntiluvut vaihtelevat kuukausittain paljonkin.

Selkeää älypuhelimien määritelmää ei ole, mutta Koivuniemi tarkoittaa älypuhelimella puhelinta, jolla voi käyttää internetiä ja sähköpostia monipuolisesti ja johon voi ladata monenlaisia sovelluksia.

Nokialla nyt 89 prosenttia

Kaikista Suomessa käytössä olevista puhelimista noin 88,7 prosenttia on Nokian eri malleja. Mutta markkinaosuus voi rapistua äkkiä, sanoo Elisan tuotejohtaja Panu Lehti.

- Suomessa Nokia on tähän saakka pärjännyt hyvin, mutta jos vuoden kuluessa ei tule kiinnostavia päätelaitteita, ensi kesä saattaa olla varsin erilainen.

Nokia kertoi viime viikolla osuutensa maailman matkapuhelinmarkkinoiden arvosta putoavan, koska menestys kalliissa puhelimissa on jäänyt odotuksia huonommaksi.

Nokialla on maailman matkapuhelinmarkkinoista sen oman arvion mukaan 33 prosenttia. Älypuhelimista osuus on 41 prosenttia.

Markkinaosuuksiaan Suomessa yhtiö ei kerro, mutta helppoa taistelu markkinoista ei ole. iPhonen lisäksi kisassa ovat halvemmat Googlen Android-käyttöjärjestelmään perustuvat mallit.

Merkkiuskollisuus horjuu

Käytännön tasolla markkinakisaa seuraa muun muassa kauppakeskus Sellon Mustapörssi-kauppias Erno Siltaniemi.

- Nokia pitää ainakin meillä hyvin asemiaan. Haastajat tulevat tietysti kovaa, ja Nokia joutuu tekemään töitä, että asema pysyy jatkossakin. Mutta toistaiseksi asema pitää hyvin.

Soneran Koivuniemi korostaa kuitenkin, että Nokia voi myös hyötyä haastajistaan. Niiden vetoavulla suomalainenkin puhelinkauppa on siirtymässä uuteen, kalliimpien puhelimien aikaan. Esimerkiksi kosketusnäyttöpuhelimien nousussa iPhonella on ollut hänen mukaansa ratkaiseva rooli.

Ja ainakin se on koko alan mieleen, että nyt puhelimista puhutaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Parviala

Lue seuraavaksi