1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Kesäyössä soi kerttusten ilmaiskonsertti

Lintujen pesintä on edennyt normaaliin tahtiin keskipohjalaisluonnossa. Vaelluslintujen kohdalla on kirjattu suuria muuttoparvia. Yöt taas soivat kerttusten ja satakielten säveleet.

Kuva: Wikipedia

Yölaulajien aika on alkukesästä parhaimmillaan ja kesäyössä voi kuunnella niin kaulushaikaraa kuin satakieltä ja viitakerttusia.

- Päätähtinä Keski-Pohjanmaalla ovat satakielet, kumeampiääniset kaulushaikarat ja vaatimattoman näköiset kerttuset. Yleisin yölaulajista on viitakerttunen, jolla on todella kaunis laulu, maalailee Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri Toni Uusimäki.

Viitakerttunen on hyvin suomalainen lintulaji; suurin osa kannasta pesii täällä.

Kaulushaikaran kanssa voi koettaa vaikka päästä keskustelemaan, vaikka ei suuri imitaattori olisikaan. Uusimäki sanoo, että helppo tapa tutustua lajin ääneen on puhaltaa tyhjään limsapulloon.

- Voi vaikka mennä yöaikaan koittamaan, josko kaulushaikara vastaisi...

Käpylinnut vaeltavat valtavin määrin

Tällä hetkellä rastaiden, tiaisten ja västäräkkien poikaset ovat jo lähteneet pesästä. Myös joillain vesilinnuilla ja rastailla on poikaset maastossa.

Kalajoella on viikon alkaessa laskettu huomattavan suuria käpylintuparvia, kertoo Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri Toni Uusimäki.

- Kalajoella laskettiin muutamassa tunnissa 25 000 muuttavaa käpylintua. Se on suuri määrä lyhyessä ajassa, parissa tunnissa. Se viittaa sihen, että linnut ovat lähteneet etsimään ravintoa uusista paikoista, kertoo Uusimäki.

Käpylinnut liikkuvat ravinnon perässä ja yleensä rantojen myötäisesti. Kalajoen tyyppinen alue on paras, koska metsä alkaa nopeasti rannasta ja juuri siinä pystytään laskemaan suurimmat muuttosummat.