Grillissä tärkeintä on teho

Siinä missä vielä jokunen vuosikymmen sitten hilillä lämpiävät pallogrillit olivat hittejä, lämpiävät tämän kesän kuumimmat tulokkaat briketeillä. Värivalikoimassakin löytyy, grillin saa nykyään vaikkapa pinkkinä tai turkoosina. Grillin valinnassa kuitenkin on tärkeintä keittiömestarin mukaan teho.

grillit
Kaksi miestä tutkailee kaasugrilliä
Keittiömestari Roope Rask kelpuuttaisi K-Raudan myyjän Aapo Nykäsen esittelemän kaasugrillin itselleenkin.YLE / Tarja Nyyssönen

Hintahaarukka rautakaupassa myytävistä grilleissä liikkuu 20 euron ja yli 1 000 euron välissä.

- Meillä löytyy tällä hetkellä noin 20 eri mallia kaasugrilleistä ja sen lisäksi vielä sähkögrillejä ja brikettigrillejä. Parilla kympillä saa peltipöntöstä rakennetun, mukana kulkevan hiiligrillin, kertoo Mikkelin K-raudan myyjä Aapo Nykänen.

Briketeillä lämpiävät, pallogrillin näköiset grillit tekevät tuloaan Suomeen.

- Briketit palavat pidempään ja ovat tehokkaampia kuin hiilet. Ja ruoan aromit säilyvät paremmin näissä grilleissä, Nykänen valottaa.

25 vuoden takuu

Kalleimmasta grillistä löytyykin sitten jo paljon ominaisuuksia. Grilli on tehty ruostumattomasta teräksestä ja sen alla on foliokipot, jotka keräävät tippuvan rasvan. Takuutakin laitteelle annetaan jopa 25 vuotta. Kaasulla toimivalla jättiläisellä laittaa ruokaa isommallekin porukalle.

- Tässä on mukana sivukeitin, jolla kiehauttaa vaikkapa perunat pihvejä odotellessa. Mahtuupa tähän pieni lettupannukin, Nykänen sanoo.

Teho ja monipuolisuus ratkaisevat

Mikkeliläisen Ravintola Holvin keittiömestari Roope Rask suosii kaasugrilliä. Teho on se ensimmäinen asia jota hän katsoo grilliä hankittaessa.

- Kyllähän esimerkiksi sähkögrillilläkin ruoan saa kypsennettyä, mutta kyllä siitä jää se jokin grillauksen fiilis pois. Grillin tulee olla monipuolinen, esimerkiksi parila on ehdoton varuste.

- Elävä tulihan tuo aina tunnelmaa, mutta kyllä siinä on oma hommansa valmistella sitä ruoanlaittoa. Hiillos on silloin sopiva kun tulta ei enää näy ja hiilet hehkuvat tasaisen punaisina.

Mukana kulkeviin, ämpäreistä tehtyihin hiiligrilleihin Roope Rask ei ainakaan härän entrecotetta laittaisi.

- Kyllä ne ovat enempi makkaranpaistoa varten, mies nauraa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo