Kuidun tilanne pysynee auki elokuuhun

Valkeakosken Kuitu Finlandin tilanteen selvittely pitkittyy. Ostotarjouksen jättänyt Neomarkka-yhtiö on tänään tiistaina velkojainkokouksessa pyytänyt lisäaikaa tarjouksensa tarkentamiseen. Neuvottelijat ovat varsin luottavaisia ja uskovat kauppojen vielä syntyvän.

talous
Prosessinhoitaja Esko Räsänen
Prosessinhoitaja Esko Räsänen uskoo, että tehdas käynnistyy vielä.YLE / Antti Eintola

Ostotarjousta ei tiistain kokouksessa edes esitelty, eikä muun muassa pelastusyrityksissä aktiivisesti mukana ollut Valkeakosken kaupunki tiedä sopimuksen yksityiskohtia.

Aikaa tarjouksen tarkentamiseen annettiin heinäkuun loppuun saakka. Seuraavavan kerran asiaa käsitellään kokouksessa 3. elokuuta. Siihen asti neuvotteluja jatketaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön puolesta asiaa hoitava Rainer Häggblom kertoo, että monia kysymyksiä on edelleen auki.

- Tässä on tietysti hyvin paljon erilaisia osia siihen liittyy rakenteita ja muita. En halua tässä vaiheessa sen tarkemmin kommentoida.

Häggblom ei ole kuitenkaan pettynyt siitä, ettei sopimusta saatu allekirjoitettua vieläkään.

- Ei se minulle ole pettymys, siinä mielessä minä pidän tätä hyvänä asiana, että nyt todellakin päästään tähän neuvotteluprosessiin ja pureutumaan kaikkiin ongelmiin. Nyt taistellaan sen eteen, että päätös, joka tehdään 3. elokuuta, on positiivinen.

Tuotantolaitoksen uudelleen käynnistäminen toisi Neomarkan mukaan Valkeakoskelle noin 200 työpaikkaa. Yhtiön mukaan tehtaalla voitaisiin jatkossa valmistaa palonsuojakuituja.

Valkeakoskella jaksetaan uskoa jatkoon

Valkeakosken kaupunginjohtaja Markku Auvinen odotti velkojainkokouksen ratkaisua luottavaisena.

- Meillähän ei ole tietenkään mitään tarkkoja tietoja näiltä toimijoilta. Mutta mitä julkisuudesta on nähty, niin vaikuttaa siltä, että siellä on asiat punnittu. Siellä nähdään kiinnostavana myös tehtaan toiminnan jatko, ei pelkästään sen pyörimään saattaminen.

- Heillä on suunnitelmia kehittää tuotetta ja tuotantotapaa. Varmasti se on tulevaisuuden kannalta vielä merkittävämpää kuin se, että tehdas saadaan akuutisti pyörimään, Auvinen sanoo.

Vieläkään ei päätöstä siis saatu, Kuitu Finlandin työntekijät saavat odottaa vielä hetken. Ja se odotteleminen onkin tuttua, kertoo prosessinhoitaja Esko Räsänen.

- Taas kerran annettiin tikkari, mutta ihan ei päässyt nuolaisemaan. Eli tähän on totuttu.

Neomarkka hieroo kauppoja tosissaan

Sijoitusyhtiö Neomarkan edustajat lupaavat, että yhtiö on edelleen täysin tosissaan ostamassa tehdasta. Tarkoitus on käynnistää koneet jo syksyllä ja lähteä jatkokehittämään tehtaan toimintaa, kertoo johtaja Claus Carlsen.

- Me olemme kyllä ihan tosissamme liikkeellä ja olemme valmiita tekemään kovasti töitä sen eteen, että päästään positiiviseen lopputulokseen.

Sopimusneuvotteluiden lykkäämisessä on Carlsenin mukaan kyse siitä, että se halutaan laatia huolella.

- Me haluamme varmistaa sen, että saadaan hyvä ja kaikille osapuolille hyväksyttävä kauppa aikaiseksi.

Työntekijät haluaisivat, että parin vuoden odotus päättyisi mahdollisimman pian, muistuttaa Esko Räsänen.

- Kaikki toivoisivat päätöstä, oli se sitten kumpi tahansa. Eihän se ole mukava epätietoisuudessa olla.

Lähteet: YLE Tampere / Heli Keskinen